Menu
A+ A A-

Srbija danas bira predsjednika

  • Objavio:   Redakcija

glasanje kutija 11Građani Srbije danas će moći da izađu na izbore za predsjednika Republike i daju svoj glas jednom od 11 kandidata. Pravo glasa za predsjednika Srbije ima 6.724.949 upisanih birača, a to će moći da ostvare na ukupno 8.396 biračkih mjesta, od 7:00 do 20:00 časova.

Oni će se izjašnjavati za kandidate čiji redoslijed na glasačkom listiću je sljedeći:

1. Saša Janković

2. Vuk Jeremić

3. Miroslav Parović

4. Saša Radulović

5. Luka Maksimović

6. Aleksandar Vučić

7. Boško Obradović

8. Vojislav Šešelj

9. Aleksandar Popović

10. Milan Stamatović

11. Nenad Čanak

Na 53 biračka mjesta u inostranstvu biračko pravo može da iskoristi 11.590 državljana Srbije. U zavodima za izvršenje zavodskih sankcija biće otvoreno 29 biračkih mjesta gdje će moći da glasa 9.326 birača.

Za glasanje na Kosovu i Metohiji RIK je ranije odredila 90 biračkih mjesta, na kojima će moći da glasa 105.929 birača. Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mjesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana.

RIK podsjeća da će birači kojima je istekla lična karta moći da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtjevu za izdavanje nove lične karte.

Svi birači trebalo je da dobiju obavještenje sa adresom biračkog mjesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu nisu dužni da to obavještenje ponesu na glasanje, saopštio je RIK.

Za glasanje na Kosovu i Metohiji Republička izborna komisija dostavila je OEBS-u kompletan izborni materijal, koji se nalazi u Prištini, rekao je ''Tanjugu'' portparol OEBS-a Senad Šabović.

OEBS će u sprovođenju izbora učestvovati sa četiri centra za prikupljanje glasova, sa povezanim ograncima širom Kosova i Metohije. Ovo angažovanje OEBS-a oslanja se na model realizovan tokom prethodnih izbora, sprovedenih u pokrajini 2012. godine, 2014. i 2016.

Glasanje za predsjednika Srbije već je počelo u pojedinim zemljama, pa tako srpski državljani u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD danas mogu da glasaju i to od 7.00 do 20.00 sati, po lokalnom vremenu.

Na izborima za predsjednika Srbije glasaće se na 53 biračka mesta u inostranstvu, koja će biti otvorena u 32 zemlje. Biračko pravo u inostranstvu moći će da iskoristi ukupno 11.590 državljana Srbije.

Glasaće se i u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj, Holandiji Hrvatskoj, Crnoj Gori, Švedskoj, Švajcarskoj i to u nedjelju, 2. aprila od 7.00 do 20.00 sati po lokalnom vremenu.

 

Izvor: tanjug.rs

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com