Menu
A+ A A-

Umro Nikoletina Bursać, mitraljezac golubinjeg srca

  • Objavio:   Redakcija

rade kevic nikoletinaHeroj Drugog svjetskog rata Rade Kević preminuo je juče u 93. godini života. Komadant Kević, mitraljezac Prve krajiške proleterske brigade učesnik je svih najvećih bitaka u Drugog svjetskog ratu na području bivše Jugoslavije.

Drug iz tih ratnih dana bio mu je i poznati pisac Branko Ćopić koji je izmislio najpopularnijeg partizana – ''mitraljesca golubinjeg srca''. Zbog toga, upućeni u ratne godine i Ćopićev život, upravo Kevića i njegove doživljaje ističu kao glavnu inspiracuju za stvaranje popularnog Nikoletine Bursaća.

Sa 16 godina Kević je pristupio partizanskim odredima i sa njima prošao Kozaru, Sutjesku i Neretvu, a sa crvenoarmejcima oslobodio Beograd. Od prvog dana rata, 1941. godine, učestvovao je u formiranju Treće brigade u Jugoslaviji – Prve krajiške brigade.

Ranjavan je pet puta, a bio je poznat i kao prvi partizan koji je koristio zarobljeni njemački MG42, najpopularniji mitraljez u istoriji ratovanja. Od raznih bitaka u sjećanju će mu, kako je pričao za “Blic”, uvijek ostati poznati napad na sarajevski aerodrom Rajlovac 1943. godine, kada je sa saborcima uništio 42 njemačka aviona.

''Bila je mrkla noć. Prvi sam preskočio bodljikavu ogradu i sa svojim mitraljezom i svijetlećim mecima zapalio avion. Uskoro je krenuo juriš, trčali smo i bacali bombe, dim nas je gutao, vatra je gorjela na sve strane, bilo je kao u paklu'', prisjećao se Kević ratnih doživljaja u razgovoru za naš list prošle godine.

Kević je rođen u Piskavici pored Banjaluke, poslije rata bio je komadant 343 granične brigade. Dobitnik je mnogih ratnih priznanja, među kojima su i tri ordena za hrabrost i dva ordena SSSR zbog zajedničkog oslobađanja Smedereva i Beograda sa Crvenom armijom.

Komemoracija i sahrana

Komemoracija povodom smrti Rada Kevića u organizaciji SUBNOR-a biće održana u ponedjeljak, 3. aprila, u 8 časova, u Domu boraca u Zmaj Jovinoj 3. Biće sahranjen u utorak, 4. aprila, na groblju u Donjoj Piskavici kod Banjaluke.

Ovaj ratni veteran privukao je pažnju Novosađana na Vojnoj paradi povodom oslobađanja Novog Sada u Drugom svjetskom ratu prošle godine, kada je u svojim invalidskim kolicima sjedio na Keju pored novinara, preko puta ulice i lože sa zvanicama.

''Nije mi žao što nisam bio u loži. Poslije je došao predsjednik Tomislav Nikolić sa generalima da se pozdravi sa mnom i to mi je drago. Na manifestaciju su me zvali moji drugovi iz SUBNOR-a, a ja kao vojnik uvijek volim da posjetim ovakve događaje'', rekao je tada Kević.

 

 

 

Izvor: blic.rs

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS