Filmoteka u znaku velikana srpskog filma

vece srpskog filma sarsFilmoteka koja djeluje u okviru Kinoteke Republike Srpske mjesec mart posvetila je velikanima srpskog filma, a na repertoaru su se našla tri filma.

Radi se o klasicima ''Ko to tamo peva'' (1980), ''Maratonci trče počasni krug'' (1982) i ''Davitelj protiv davitelja'' (1984). Sva tri filma režirao je Slobodan Šijan, a projekcija je počela juče, 28. marta 2017. godine u Galeriji ''G3'' na Palama.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je novinarima da je ideja bila da se prikažu neki od velikih srpskih filmskih djela, koji su dali izuzetan doprinos kulturi filma na našim prostorima. 

''Ova tri filma se nalaze u samom vrhu 100 najboljih filmova u istoriji srpske kinematografije.  Film ''Ko to tamo peva'' nalazi se na prvom mjestu skale najboljih srpskih filmova, a radi se o prvom profesionalnom filmu Slobodan Šijana'', rekao je Pandurević.

Kinoteka svakog mjeseca prikazuje filmove, a naredni mjesec na repertoaru će se naći filmovi Aleksandra Petrovića, Žike Pavlovića, Gorana Paskaljevića i drugih. Ulaz na projekcije filmova je besplatan.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

nazad na vrh