Moguće odlaganje početka ''Lut festa'' zbog nedostatka finansija

lut fest press istocnosarajevoNedostatak redovnih finansijskih sredstava mogao bi da odgodi zakazano otvaranje Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest 2017'', rečeno je danas na press konferenciji povodom održavanja sjednice Organizacionog odbora festivala u Istočnom Sarajevu.

''Forum teatar'' iz Istočnog Sarajeva planirao je da festival organizuje od 15. do 19. maja, ali bi ovogodišnja manifestacija pod motom ''Lutkarski bal punoljetstva'' mogla biti pomjerena za 24. septembar.

Predsjednik Organizacionog odbora i Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić novinarima je rekao da žali zbog novonastale situacije, jer prema njegovim riječima, ovaj festival je dostigao visok međunarodni nivo, kako u programskom, tako i u organizacionom smislu.

Miroslav Lučić je rekao da će Grad Istočno Sarajevo, kao i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo učiniti sve da festival bude održan u predviđenom terminu, ali da ključnu ulogu igra Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, čije sredstva još nisu isplaćena ''Forum teatru''.

Direktor i selektor ''Lut festa'' Vitomir Mitrić istakao je da nadležne institucije za finansiranje kulturnih manifestacija još nisu raspisale tendere za kulturne sadržaje, tako da se na ta sredstva, zbog zakonskih procedura, ne može računati u maju.

Mitrić je naveo da će pokušati da od resornog ministarstva dobije čvrste garancije, da će ispuniti svoje ranije preuzete obaveze prema ''Lut festu 2017''.

Izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić - Štifanić rekla je tokom sastanka Organizacionog odbora da je ''Lut fest'' postao umjetnička atrakcija za publiku svih uzrasta i da je minulih 18 godina doprinio da Istočno Sarajevo bude važna odrednica na mapi svjetskog lutkarstva.

''Čari i magija ovog festivala se dugo pamte, jer su lutkarske predstave prvenstveno vizuelna umjetnost, čiji čarobni doživljaji iz djetinjstva ostaju duboko u podsvijesti za cijeli život'', dodala je Štifanićeva.

U takmičarskom programu Festivala trebalo bi da učestvuje 11 pozorišta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Njemačke, Estonije i Egipta.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

nazad na vrh