Menu
A+ A A-

Epidemija ospica u Evropi, WHO poziva na vakcinisanje

  • Objavio:   Redakcija

doktor ilustracijaEpidemija ospica pogodila je Evropu zbog nedostatnog postotka vakcinisane djece, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i pozvala nacionalne vlade da učine sve što je u njihovoj moći kako bi vakcinisanost bila 95 odsto.

U januaru je WHO pobrojao "više od 500 slučajeva" ospica u Evropi, a od tog broja 474 je bilo koncentrisano u sedam zemalja: Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Ukrajini.

Više od polovine slučajeva u dvije zemlje

Dvije najpogođenije zemlje su Italija, u kojoj je registrirano više od polovine slučajeva - njih 283, te Rumunija, u kojoj je od 2016. godine bilo 17 smrtnih slučajeva.

Ta "teška virusna bolest, izuzetno zarazna", koja se manifestuje groznicom i crvenilom, izazvala je više od 134.000 smrti u svijetu u 2015. godini, uglavnom djece mlađe od pet godina.

Međutim, bolest je lako izbjeći vakcinisanjem koje "je sigurno i učinkovito". Nažalost, u tih sedam zemalja koja su u Evropi najpogođenije ospicama, stopa vakcinisanosti je ispod 95 posto, a to je prag potreban za iskorjenjivanje epidemije.

 

 

 

 

 

Izvor: Agencije

Poslednji put izmenjenosreda, 29 mart 2017 14:21

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS