Menu
A+ A A-

Osamnaest godina od NATO agresije na Srbiju Istaknut

  • Objavio:   Redakcija

bombardovanje beograd 1999Na današnji dan navršava se 18 godina od NATO agresije i bombardovanja nekadašnje SR Jugoslavije. Za veliki broj civila i djece, kao i za razaranje civilnih objekata do danas nije niko odgovarao, niti je pokrenuto pitanje ratne odštete.

Jedino izvinjenje Srbima stiglo je u prethodne dvije godine od generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je rekao da žali zbog nevinih žrtava u bombardovanju Srbije 1999. godine, ali se nije izvinio za NATO agresiju. 

Tadašnja Savezna Republika Jugoslavija, koju su činile danas odvojene republike Srbija i Crna Gora, napadnuta je pod izgovorom da je krivac u neuspjehu pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, a po prvi put u istoriji jedna suvjerena država bombardovana je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Konkretan povod za početak NATO agresije na Srbiju bila je pogibija 45 kosovskih Albanaca u selu Račak, za koje je Zapad tvrdio da su civili, a tadašnje beogradske vlasti su rekle da je riječ o pripadnicima terorističke bande, koja je stradala u oružanim sukobima sa snagama bezbjednosti.

Nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o prisustvu stranih trupa na svojoj teritoriji i predložila da snage UN nadgledaju mirovno rješenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. godine u 19:45 časova započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mjesta u SCG.

Bombardovanje je započelo 19 zemalja Alijanse sa brodova u Jadranu, četiri iz vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poletjeli iz baza u Zapadnoj Evropi, a kasnije iz SAD. Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje.

Ukupno 1.150 borbenih aviona je lansiralo 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona. NATO je lansirao 20.000 velikih projektila, među kojima i 1.300 krstarećih raketa na vojne i civilne ciljeve, a izručio je i 37.000 kasetnih bombi sa 350.000 kasetnih projektila.

Tokom NATO agresije korištene su grafitne bombe, kao i municija sa osiromašenim uranijumom, što je izazvalo enormno povećanje broja oboljelih od tumora. Tokom bombardovanja koje je trajalo 78 dana, odnosno do 10. juna 1999. godine ubijeno je najmanje 2.500 lica, a više od 12.500 ranjeno.

Piginulo je ili nestalo više od 1.000 pripadnika vojske i policije, a teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, među kojima 2.700 djece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a oko deset njih se vodi kao nestalo i nikad do sada nisu pronađeni.

NATO avijacija uništila je oko 50% proizvodnih kapaciteta SR Jugoslavije, a prvi put u istoriji ratovanja bombardovana je jedna medijska kuća - Radio-televizija Srbije (RTS). Tada je poginulo 16 radnika te kuće, a napad je ocijenjen kao namjeran napad na civilni objekat i ratni zločin, za koji, pretpostavljate, niko nije odgovarao!

Osim ljudskih žrtava, povećanog broja malignih oboljenja, uništene životne sredine, materijalna šteta procijenjena je na više od 30 milijardi dolara. Ipak, Srbi su uspjeli malo da ''vrate'' NATO agresoru, pa su tokom rata 1999. godine uspjeli da obore dva NATO aviona - lovac ''F16'' i američki ''nevidljivi'' avion ''F-117''.

Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu zvanično objavljeni. Nakon povlačenja snaga Vojske Jugoslavije ispostavilo se da je učinak NATO-a bio svega 14 uništenih tenkova, 17 oklopnih transportera i 20 artiljerijskih oruđa Vojske Jugoslavije.

Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine, da bi tri dana nakon toga počelo povlačenje vojske SR Jugoslavije sa Kosova i Metohije, kao i razmještanje međunarodnih snaga, a potop i potpisivaje Rezolucije UN 1244 o Kosovu.

Od tada je sa prostora Kosova i Metohije, u više organizovanih pojedinačnih i masovnijih nasilnih akcija Albanaca, protjerano više od 200.000 Srba, kojima se i danas ne dozvoljava značajniji povratak. 

Međunarodni Sud ''pravde'' u Hagu je 2004. godine odbio tužbu SR Jugoslavije, koja je podnesena 24. aprila iste godine, protiv osam država članica NATO-a za prekomjernu upotrebu sile i genocid prilikom bombardovanja 1999. godine.

Obrazloženje tog suda bilo je da on nije nadležan, te da SR Jugoslavija u trenutku podnošenja tužbe nije bila članica UN-a. SR Jugoslavija je tada tužila SAD, Španiju, Veliku Britaniju, Francusku, Belgiju, Njemačku, Holandiju, Portugal, Italiju i Kanadu.

 

 

 

Izvor: Agencije

 

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com