''Lut fest'' obilježava Svjetski dan lutkarstva

vitomir stifanic lut festKao što sve velike prestonice kulture danas slave lutkarsku umjetnost i obilježavaju Svjetski dan lutkarstva, tako i Istočno Sarajevo, daje poseban doprinos proslavi ovog značajnog datuma za lutkarsko pozorište.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest'' objavio rezultate konkursa za takmičarski program 18. festivala, koji se održava od 15-19. maja, 2017. godine, u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra (u galeriji).

''Objavljujući rezultate konkursa ovogodišnjeg ''Lut festa'' na ovaj poseban datum za umjetnost lutkarstva, željeli smo da još jednom skrenemo pažnju na značaj i doprinos festivala u razvoju lutkarstva i lutkarske umjetnosti ne samo kod nas, nego i u svijetu'', rekao je selektor ''Lut festa'' Vitomir Štifanić.

Prema njegovim riječima, važno je istaći da je Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest'' postao prava umjetnička atrakcija za publiku svih uzrasta, koja je za osamnaest godina trajanja doprinjela da je Istočno Sarajevo postalo važna odrednica na mapi svjetskog lutkarstva.

''Čari i magija ovog festivala se dugo pamte, jer su lutkarske predstave prvenstveno vizuelna umjetnost, čiji čarobni doživaljaji iz djetinjstva ostaju duboko u podsvjesti za cijeli život. Selekcija ovogodišnjeg festivala je ostvarila dva koncepta utemeljena u animaciji lutaka, što je usko vezano s posrednim ili neposrednim udjelom glumca u procesu oživljavanja lutke'', istakao je Štifanić.

On kaže da su u takmičarski i prateći program festivala izabrane predstave koje svojim stilskim izvođenjem i porukom publici pružaju iluziju stvarnosti, te predstave koje ističu samostalnost u stvaranju nezavisnog lutkarskog svijeta mašte i imaginacije.

U takmičarskom programu festivala učestvovaće 11 pozorišta iz BiH (Republika Srpska, Federacija BiH), Srbije, Slovenije, Njemačke, Estonije i Egipta. Ove godine će se publici po prvi put predstaviti Nevid teatar, Banja Luka sa predstavom ''Pustolovine Boleta Komete'', autorski projekat Marka Dukića.

Iz Mostara dolaze dva pozorišta: Pozorište lutaka Mostar sa predstavom ''Princ iz moje ulice'', Nedžada Maskumića i Lutkarsko kazalište Mostar, koje će izvesti predstavu ''Bajka o sreći'', Izabele Degorske.

Iz Srbije će se ove godine predstaviti četiri pozorišta: Pozorište lutaka ''Pinokio“, Beograd sa predstavom ''Aladinova čarobna lampa'', reditelja Nikole Zavišića, Pozorište lutaka Niš, sa predstavom ''Olovni vojnik i balerina'', reditelja Darka Kovačovskog, Dečije pozorište Subotica sa predstavom ''Ivica i marica'', reditelja Todora Valova, i Narodno pozorište ''Toša Jovanović'', Zrenjanin, sa predsatvom ''Zvezda lutalica'', čiju režiju potpisuje Irena Tot.

Tradicionalno, iz Estonije će se publici predstaviti Pozorište ''Tuulevski'' sa novim lutkarskim ostvarenjem, predstavom ''Crvenkapa'', rediteljke Amele Vučenović. Zavod federacija Ljubljana će izvesti predstavu ''Luda šuma'', autorski projekat Ajde Roos i Petera Kusa.

Po prvi put će se publici u Istočnom Sarajevu predstaviti Silvija Bart, čuvena lutkarka iz Njemačke, sa predstavom ''Ljubav za tri narandže'', čiju režiju potpisuje i Lutkarsko pozorište Kairo, iz Egipta sa predstavom ''Arzak'', Abdeltfa Mostfa.

U pratećem programu festivala odigraće se predstave ''Ptice bez granica'', autorski projekat Ivane Radić i Bojana Beribake, sa kojim će se predstaviti ''Otvoreni teatar'' iz Mostara i predstava ''Jaje'', Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, po motivima Zlatka Krilića, čiju režiju, adaptaciju i scenografiju potpisuje Predrag Bjelošević.

''Odluku da učestvuju u pratećem programu festivala donijelo je Dječije pozorište RS, Banja Luka, jer nažalost ove godine nemaju festivalsku predstavu koja bi se mogla postaviti na sceni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, gdje se održava festivalski program. Zbog ograničenih scenskih i tehničkih mogućnosti smo uskraćeni da publici predstavimo najnoviju produkciju ovog pozorišta, jer one svojim tehničkim i scenskim zahtjevima prevazilaze naše mogućnosti'', kaže izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić i dodaje:

''Nismo željeli da zbog toga odustanemo od Dječijeg pozorišta, smatrajući da je vrlo značajno da publika u Istočnom Sarajevu vidi predstavu ovog poozorišta, zbog čega je i napravljen ovakav dogovor''.

U bogatom pratećem programu pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“, pored predstava, publika i učesnici moći će da uživaju u lutkarskim radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teskta.

''Njegujmo lutkarsko pozorište za djecu, prenoseći djeci najljepše poruke života i kroz lutkarsko pozorište vratimo ljubav, povjerenje i iskrenost, vjerujući u lutke i njihovu moć da nam sve što treba da se kaže, kažu na poseban i samo njima svojstven način. Jer, lutke ne mrze, nisu zajedljive, niti pakosne, one su iskrene i zato ih podarimo djeci, sa najvećom pažnjom nas odraslih i odgovornih za njihovo bolje djetinjstvo i odrastanje'', poruka je „Lut festa“, povodom Svjetskog dana lutkarstva.

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

nazad na vrh