Menu
A+ A A-

Gluhaković: Radi se na pronalaženju strateškog rješenja za Jahorinu Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

gluhakovic jahorina 2017Na Jahorini je danas održana sjednica Skupštine akcionara OC ''Jahorina'' gdje je učestvovao ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, koji je rekao da Vlada Republike Srpske aktivno radi na pronalaženju strateškog rješenja za Olimpijski centar "Jahorina", kao i to da se stvori pozivitivan ambijent za investitore.

Ministar Gluhaković je rekao novinarima da hitno treba riješiti i pitanje imovine u ovom centru i da zajedno novi menadžment, Vlada, resorno ministarstvo i lokalna zajednica žele da nađu sigurnog ulagača.

''U saradnji sa lokalnim zajednicama Pale i Trnovo, pokrenuto pitanje izrade novog master plana Jahorina, jer je prethodni bio preambiciozan i ni 10 odsto od plana nije realizovano. Sada želimo, zajedno sa Olimpijskim centrom ''Jahorina'', hotelijerima i lokalnim zajednicama da uradimo kvalitetan master plan koji će dati rezultate", rekao je Gluhaković.

Ministar je dodao da je Ambasada Francuske u BiH ponudila da najuticajnija francuska firma koja se bavi planinskim turizmom uradi projekat za Jahorinu, koji će biti podloga za potencijalne investitore u raznim oblastima planinskog turizma.

Kada se radi o Omladinskim olimpijskim igrama ''EYOF 2019'', ministar Gluhaković kaže da entitetske vlade sa Savjetom ministara BiH rade na tome, jer će to biti još jedan podstrek da na Jahorinu vrijedi doći i ulagati.

Na današnjoj sjednici Skupštine akcionara OC ''Jahorina'' razriješen je stari Nadzorni odbor kojem je istekao mandat, imenovani su vršioci dužnosti do izbora novih članova i usvojeni kriterijumi za izbor novog Nadzornog odbora.

Što se tiče zimske sezone, Gluhaković je rekao da su zadovoljni ovom zimskom sezonom, te da je ovo jedna od rijetkih godina kada je bilo 100 dana skijanja.

Direktor OC "Jahorina" Goran Brčkalović rekao je da je ova sezona među top pet sa 125.000 skijaša, milion prolaza na vertikalnom transportu, popunjenost hotela "Bistrica" je oko 65 odsto, a sada prelaze u ljetnu sezonu i rade 365 dana.

On dodaje da se mora raditi na Jahorini po pitanju investicija, a prema planovima oko 9,5 miliona evra je potrebno za izgradnju jezera od 100.000 metara kubnih površine na vrhu Jahorine, tri brza ski-lifta, proširenje parking prostora i završetak osnježavanja.

Predsjednik Udruženja hotelijera Jahorine Dragan Jakić rekao je novinarima da su zadovoljni saradnjom sa Olimpijskim centrom ''Jahorina'', ali se nada da će problemi same pozicije Jahorine kao najbolje turističke destinacije u Republici Srpskoj konačno biti rješen.

"Neophodno je da se riješi organizacioni problem Jahorine i da se tačno zna ko upravlja svim procesima koji se dešavaju na planini, u šta treba uključiti lokalne zajednice, resorno ministarstvo i Jahorinu postaviti na mjesto gdje joj pripada, a to je jedan od najboljih skijaških centara u regionu", istakao je Jakić.

Direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo Branka Spasojević rekla je da je zimska sezona zadovoljavajuća i da je najveći problem osnježavanje, te to što ne postoji koordinacija između lokalne vlasti, Jahorine, Ministarstva i svih subjekata koji utiču na funkcionisanje turističke sezone na olimpijskoj ljepotici Jahorini. 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: osm-radio.com

Poslednji put izmenjenoponedeljak, 20 mart 2017 16:47

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS