Menu
A+ A A-

Savez sindikata Srpske tvrdi da Marić pokušava osnovati privatni sindikat

  • Objavio:   Redakcija

sume rs tablaSavez sindikata Republike Srpske - Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske - Banjaluka, dostavio je na adresu portala Sarajevo-RS  informaciju da direktor JP ''Šume Republike Srpske'', a.d. Sokola Risto Marić, ponovo ''privodi'' predsjednike sindikalnih organizacija za osnivanje njegovog privatnog sindikata.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske kažu da ovog puta direktor Marić okuplja sindikalce u Privatnom preduzeću ''Destilacija'' iz Teslića, u utorak 21. marta 2017. godine, sa početkom u 11 časova. 

''Na ovaj potez gospodin Marić se odlučio jer nije u mogućnosti da to isto uradi u prostorijama Javnog preduzeća, jer se plaši da bi tim činom izazvao proteste radnika. Sada je već svim jasno da se ovakvim aktivnostima direktor Marić javno i bezobzirno miješa u slobodu sindikalnog organizovanja i djelovanja, te ako ovako nastavi sigurno će postati rekorder u otvorenom kršenju Konvencija Međunarodne organizacije rada, koje garantuju potpunu slobodu sindikalnog organizovanja i djelovanja u preduzećima i ustanovama Republike Srpske'', kažu iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Iz Saveza ističu da sindikalnoj i ukupnoj javnosti Srpskoj, i regionu, je dobro poznato da u JP ''Šume Republike Srpske'' a. d. Sokolac, već decenijama uspješno djeluje Sindikalna organizacija, u sastavu Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske, što je očito, ''trn u oku'' gospodinu Mariću.

''Zato gospodin Marić po svaku cijenu želi da osnuje svoj ''žuti sindikat'', koji se neće protiviti usvajanju nove sistematizacije radnih mjesta, kojom bi hiljadu radnika ovog preduzeća bilo proglašeno tehnološkim viškom i ostalo bez posla. O ovom, rijetko zabilježenom antisindikalnom ponašanju direktora Marića, biće upoznate međunarodne sindikalne asocijacije, koje će o cijelom slučaju raspravljati na jednom od narednih sastanaka'', rečeno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

nazad na vrh

Radio Sa-RS