Menu
A+ A A-

Raspisan javni poziv za zapošljavanje kroz šest projekata

  • Objavio:   Miljan Rasevic

tomic sastanak zavod sarsZavod za zapošljavanje Republike Srpske danas je raspisao javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje u 2017. godini koji obuhvata šest projekata, u vrijednosti od 10.700.000 KM.

Direktor Zavoda Miroslav Vujičić rekao je danas novinarima da će u ovoj godini za projekte zapošljavanja biti obezbijeđeno ukupno 26 miliona KM, te da će, najdalje za mjesec dana, biti raspisan drugi javni poziv za projeka sufinansiranja regresnog plaćanja u oblasti privrede.

''Kada su u pitanju sredstva Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, ona iznose negdje oko negdje oko 10.700.000 KM za ovaj poziv koji se sastoji od šest projekata. Projekti su obuhvatili sve ugrožene kategorije, naravno pored ovog javnog poziva koji sada raspisujemo za nekih 15tak do mjesec dana raspisaćemo još jedan poziv za projekat sufinansiranja regresnog plaćanja doprinosa za privredu'', rekao je Vujičić.

On je dodao da je Zavod obezbjedio još šest miliona konvertibilnih maraka, koja su u ovom trenutku operativna.

''Takođe, očekujemo od Svjetske banke deset miliona KM za isti javni poziv, za regresiranje u privredi. U ovoj godini kada saberemo sva ta sredstva imaćemo negdje oko 26 miliona KM. U pitanju su značajna sredstva koja će uticati na smanjenje nezaposlenosti građana'', rekao je Vujičić.

Direktor Vujičić je naglasio da sredstva Svjetske banke obuhvataju period od četiri godine i da je planirano da oko 40 miliona KM bude usmjereno za zapošljavanje.

''U Republici Srpskoj smanjuje se broj nezaposlenih, što potvrđuje i podatak da je za dva mjeseca ove godine na evidenciji Zavoda bilo 126.000 nezaposlenih, a u istom periodu prošle godine 136.000 lica, što je za 7,3 odsto manje.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Boško Tomić novinarima je rekao da se posredstvom ovih šest projekata stvorila mogućnost zapošljavanja 2.548 lica, a da će prioritet imati djeca poginulih boraca i demobilisani borci.

''To su projekti koji su u saradnji sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom počeli nešto ranije, a to je dobra prilika da početkom građevinskih radova stvori se mogućnost da sredstva budu operativnija'', rekao je Tomić.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić rekla je da je za svako lice za zapošljavanje kod poslodavca obezbjeđeno po 4.000 KM, dok će po 5.000 maraka dobiti za samozapošljavanje.

Vasićeva je istakla da će djeca poginulih boraca Vojske Republike Srpske dobiti po 8.000 KM za samozapošljavanje. Ona je dodala da je ovim projektima planirano više novca za socijalno ugrožene kategorije, kao što su žene žrtve nasilja u porodici, ratnog nasilja i žene koje žive u ruralnim područjima.

''Izbjegnute su sve mogućnosti zloupotreba jer se vrše provjere poslodavca, da bi se utvrdilo ko ne može da aplicira, a radnici moraju biti zaposleni najmanje godinu dana. Ove godine je planiran i projekat dokvalifikacije ili prekvalifikacije lica na evidencijama Zavoda za zapošljavanje'', rekla je Vasićeva.

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Poslednji put izmenjenopetak, 17 mart 2017 16:35
nazad na vrh

Radio Sa-RS