Menu
A+ A A-

Novi tender, novo obećanje ili konačna gradnja bolnice?! Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

bolnica kasindo zgrada sarsGradnja bolnice u Istočnom Sarajevu priča je koja više od deset godina traje u našem gradu, a najveći pomak do sada je drugo, po redu, raspisivanje tendera. 

Građani više nemaju strpljenja na izjave tog tipa i polako prestaju da vjeruju da će do te investicije doći.

Prema posljednjim informacijama iz Vlade Republike Srpske, za izgradnju i opremanje nove bolnice u Istočnom Sarajevu (ponovo) vlada veliko interesovanje investitora, a kako piše ''Glas Srpske'', potvrđuje činjenica da je za nepunih mjesec dana od raspisivanja novog javnog tendera dokumentaciju preuzelo 14 firmi.

Tender će biti otvoren još dvadeset dana, a gradnja objekta koštala bi oko 50 miliona maraka. Podsjećamo, prvi tender za izbor izvođača radova poništen je krajem prošle godine, kada je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH prihvatila žalbu građevinskog preduzeća ''Krajina'' iz Banjaluke, nakon što je kao najpovoljniji ponuđač izabrana firma ''Milenijum tim'' iz Beograda.

Vlada Republike Srpske nakon toga je ponovo zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da pokrene novu tendersku proceduru, a prema saznanjima ''Glasa Srpske'' u igri su opet ''Krajina'' i ''Milenijum tim''. 

Navodno, ako tender bude uspješan, radovi bi trebali početi početkom maja mjeseca tekuće godine. U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kažu, a pozivajući se na Zakon o javnim nabavkama, da nisu u mogućnosti, prije zatvaranja tendera, iznositi informacije u javnost.

Ranije, ministar Bogdanić je rekao da očekuje da se politika neće miješati u tender. On je rekao da ponuđena cifra od 50 miliona maraka, a ukoliko neko bude više tražio, moraće da se traži saglasnost od Vlade Republike Srpske.

Bogdanić je rekao da je prvobitno prihvaćena cijena od 11 miliona više, te da ''Krajina'' nije ispunila opšte uslove. Kako kaže, ponuđač mora da dokaže da je sposoban da gradi bolnicu, a cijena je sastavni dio kod donošenja odluke. 

Prema planu, izvođač će finansirati gradnju, a Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo zdravlja, bi trebalo u narednih sedam godina da isplaćuje ratu izvođaču.

Ono što je važno za nas, građane Istočnog Sarajeva, jeste da dočekamo tu gradnju i da time smanjimo muke pacijentima, ali i medicinskom osoblju koje radi u prilično teškim i lošim uslovima. Prije dvadeset godina, medicinski radnici su od nekadašnjeg sanatorijuma za plućne bolesnike napravili, sad već, oronuli objekat Bolnice Istočno Sarajevo.

Bolnica Istočno Sarajevo prvobitno je izgrađena i otvorena kao ''Oporavilište'', 12.8.1921. godine kada je bila namijenjena za zbrinjavanje zaraženih tuberkulozom, koja je sve više rasla na našim prostorima nakon Prvog svjetskog rata. Pacijenti su se sve više povećavali, a tako su se paviljoni širili po sadašnjoj Republici Srpskoj.

U periodu od 1945. do 1992. godine, sadašnja Bolnica Istočno Sarajevo, radila je kao Sanatorijum, odnosno u prvom planu je bila pneumoftiziologija, a zaposleni su bili jedni od vodećih u državi po pitanju dijagnostike, terapije, njege bolesnika i rehabilitacije.

Nadamo se da će, nakon konačne izgradnje nove bolnice ponovo imati priliku da budu jedna od najboljih bolnica u državi.

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Poslednji put izmenjenopetak, 17 mart 2017 11:24

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS