Menu
A+ A A-

Egzodus Srba iz Sarajeva - finiš dugog procesa Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

draga mastilovic predavanje sarsDekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc.dr Draga Mastilović rekao je danas novinarima u Istočnom Sarajevu da je egzodus Srba iz Sarajeva, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, finiš dugog procesa kojim se Srbima u istočnoj Republici Srpskoj pokušava osporiti pravo na život na ovim prostorima.

Tokom svog izlaganja na temu ''Egzodus sarajevskih Srba - Dejtonski mirovni sporazum i posljedice'' Mastilović je rekao da je ogromna žrtva koju su podnijeli sarajevski Srbi za stvaranje Republike Srpske. 

"Oni su bili najveće žrtve i u miru, jer su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma napustili svoja vjekovna ognjišta i, što je vjerovatno nezabilježeno u novijoj istoriji, umjesto stvari i nekih dragocjenosti, nosili svoje mrtve ne želeći da ih ostave na zemlji koja ne pripada Republici Srpskoj", rekao je Mastilović.

Kako ističe, ono što se desilo sarajevskim Srbima 1995. godine predstavlja finiš procesa započetog još u drugoj polovini 19. vijeka, nastavljenog tokom Drugog svjetskog rata, a potom i tokom građanskog rata u BiH da se srpskom narodu ospori pravo na život na prostorima zapadno od Drine.

"Finiš tog procesa bio je egzodus sarajevskih Srba u zimu 1995/96. čime je Sarajevo, od nekada većinskog ili relativno većinskog srpskog grada, u kojem su Srbi po popisu iz 1931. činili relativnu većinu, danas stiglo do toga da Srbi u njemu predstavljaju statističku grešku", naglasio je Mastilović.

On je podsjetio na riječi prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića iz 1993. godine u Narodnoj skupštini Srpske prilikom rasprave o osnivanju univerziteta u tadašnjem Srpskom, danas Istočnom Sarajevu, kada je rekao da ovaj grad zaslužuje univerzitet, jer je sarajevsko ratište stvorilo Republiku Srpsku.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je da je Istočno Sarajevo istorijska činjenica nastala kao posljedica događanja u odbrambeno-otadžbinskom ratu i da zbog toga zaslužuje poseban status.

"To moramo da ističemo i čuvamo, a mladi treba da znaju istinu o tom periodu kako ne bi imali problema u budućnosti'', istakao je Vuković.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić podsjetio je da je povod za današnje predavanje obilježavanje 16. marta, kada su Srbi napustili dio Sarajeva koji je Dejtonskim sporazumom pripao Federaciji BiH.

"Uobičajeno je da se ovakvi događaji obilježavaju duhovnim akademijama, ali ovaj put smo se opredijelili za predavanje kako bi mladi čuli istorijske činjenice na osnovu kojih će moći da prosude šta se to desilo prije 21 godinu", naveo je Lučić.

Prema njegovim riječima, dešavanja zime 1995/96, kada su Srbi napustili uz velike žrtve odbranjene dijelove Sarajeva koji su Dejtonskim sporazumom pripali FBiH, imala su dalekosežne posljedice na istoriju grada Srpskog, danas Istočnog Sarajeva.

Lučić je dodao da je to bio još jedan doprinos Republici Srpskoj i ona danas ne bi bila ovakva da sarajevski Srbi nisu žrtvovali svoju borbu i živote, i prešli u Istočno Sarajevo, koje se danas gradi i afirmiše.

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS