Menu
A+ A A-

Vučić: Došao sam da razgovorom smirimo tenzije Istaknut

  • Objavio:   Redakcija

vucic sarajevo samit 2017Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je večeras u Sarajevo, gdje će sutra učestvovati na sastanku premijera zapadnog Balkana koji se održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

On je po dolasku na sarajevski aerodrom rekao novinarima da je važno razgovarati, jer to smiruje tenzije u regionu.

''To neće biti laki i jednostavni razgovori, posebno u svjetlu nekoliko različitih prijedloga za koje smatramo da su loši po pitanju očuvanja mira i stabilnosti koji dolaze iz Prištine'', rekao je Vučić novinarima.

On je istakao da je posao premijera da zaštiti interese svoje države i da se bori razgovorima, dijalogom i pokuša te probleme da riješi i spusti tenzije.

"Što se tiče sutrašnjeg dana razgovaraćemo o konkretnim stvarima, upravo kako sam juče razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, gdje idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo imati po prvi put značajnije rezultate", dodao je Vučić.

On je naveo da su za Srbiju važni izgradnja autoputeva oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko puta Niš-Priština-Drač.

"Šta god od tih projekata krene da se gradi uz podršku EU bićemo zadovoljni. Mi smo spremni veći dio toga da finansiramo. Ako idemo ka Prištini to podiže cijelu Toplicu i nišavski kraj, ako idemo ka BiH, to nas obavezuje da uradimo Čačak – Požegu, Požega-Užice, Užice-Kotromani, ako budemo išli ka Crnoj Gori imamo Požegu-Boljare dionicu dugu 107 kilometara", rekao je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je večeras prištinskim vlastima da svojom odlukom o imovini bivše SFRJ, Srbije i Vojvodine ništa nisu oteli, jer u tu imovinu ne mogu da uđu niti da je otmu.

"Ni u šta od toga što ste planirali ne možete da uđete, ništa od toga ne možete da otmete", poručio je u izjavi novinarima u Sarajevu. 

Upitan da li će sa predstavnicima Prištine razgovarati o toj temi, odgovorio je "šta da razgovarate sa njima o tome".

"Oni moraju da donesu bilo šta u želji da nas provociraju", rekao je Vučić dodajući da je besmisleno to što rade.

Domaćin Samita premijera zemalja zapadnog Balkana biće predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Cilj Samita je približavanje zemalja zapadnog Balkana EU i razgovor o regionalnim projektima koji se tiču transportne i energetske infrastrukture, te saradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

Samitu će prisustovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johanes Han i Angelino Alfano, ministar inostranih poslova Italije, zemlje domaćina Samita zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu ove godine.

Očekuje se da će na samit u Sarajevu doći i premijeri Makedonije Emil Dimitriev, Crne Gore Duško Marković, takozvane ''Republike Kosovo'' Isa Mustafa, te jedan od zamjenika premijera Albanije.

 

 

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS