Menu
A+ A A-

Smanjen broj nezaposlenih na području Sarajevsko-romanijske regije Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

nacelnici opstina zavod sarsZavod za zapošljavanje Republike Srpske i načelnici opština sa područja Sarajevsko-romanijske regije danas su u prostorijama Zavoda na Palama održali sastanak, gdje je prezentovan plan i program rada Zavoda za 2017. godinu kroz projekte, aktivne mjere i zapošljavanja.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je novinarima da je sa načelnicima i predstavnicima opština dogovoreno da se sredstva, koja su Zavod i opštine namijenili za zapošljavanje, bolje iskoriste. 

''U ovoj godini predvidjeli smo deset miliona maraka za projekte koji ćemo usvojiti u petak i dodatnih šest miliona maraka za regresno vraćanje doprinosa. Pored toga očekujemo sredstva iz MMF-a u najmanjem iznosu od šest miliona KM, tako da to nisu mala sredstva'', rekao je Vujičić.

On je dodao da će ukupna sredstva za zapošljavanje iznositi preko 22 miliona konvertibilnih maraka. Vujičić je istakao da raspodjela novca između lokalnih zajednica dosta zavisi iz niza elementa, jer je situacija u opštinama sa područja Sarajevsko-romanijske regije različita.

Vujičić dodaje da je generalno smanjen broj nezaposlenih u opštinama Sarajevsko-romanijske regije, te da taj broj konstatno pada, i prema procjenama oko 7% je manji broj nezaposlenih u odnosu na prethodnu godinu. Trenutno na području Sarajevsko-romanijske regije ima 15.000 nezaposlenih lica.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima je tokom prethodne godine na području opštine Pale zaposleno ukupno 139 lica i sada je u toku analiziranje, da se vidi kakvi su efekti postignuti. 

''Opština Pale je svojim budžetom predvidjela 450.000 KM za zapošljavanje u 2017. godini i nama je važno da ta sredstva ne duplamo, odnosno da budemo u koordinaciji, te da lica koja dobiju sredstva po jednom osnovu, ne dobiju po drugom'', rekao je Jugović.

Marinko Božović načelnik opštine Istočna Ilidža danas je na Palama pohvalio akvtivnosti Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, te istakao nadu da će privredni subjekti, koji rade i obavljaju svoju djelatnost na teritoriji opštine Istočna Ilidža, imati dobru saradnju u budućnosti za Zavodom za zapošljavanje.

''Nadam se da će oni, na sve ove pozive koje je Zavod za ovu godinu pripremio, adekvatno odgovoriti i povući značajan dio sredstava, i naravno ostvariti one efekte koji su neophodni da bi ljudi, koji budu zaposleni kroz sistem Zavoda za zapošljavanje, te svih podsticaja koje je opština Istočna Ilidža planirala u budžetu, ostali da rade i bili trajno zaposleni, a ne samo iskorišteni tokom te godine'', rekao je Božović.

On je dodao da je opština Istočna Ilidža za 2017. godinu iz budžeta izdvojila 100.000 KM, te da će nastojati da ih što bolje iskoriste i postignu što bolje efekte. 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Poslednji put izmenjenosreda, 15 mart 2017 15:04

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS