Menu
A+ A A-

Postignuta saradnja o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic
cvijanovic zvizdic novalic lukavica 2017Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić predsjedavali su danas Istočnom Sarajevu na Kolegijumu za evropske integracije, te su postigli potpunu saglasnost o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.
 
Premijer Srpske Željka Cvijanović rekla je novinarima da je dogovoreno i usklađivanje PDV-a za 2016. godinu. Kada je riječ o Monetarnom fondu, Cvijanovićeva je rekla da je ostalo nekoliko dana ili koja sedmica da bude završen posao da bi bili ispunjeni rokovi MMF-a, izrazivši nadu da će to biti urađeno.
 
Prema njenim riječima, kada je riječ o izmjenama Zakona o osiguranju depozita, moraće se djelovati amandmanski, jer su se u njemu potkrale neke stvari za koje nije data saglasnost Vlade Republike Srpske.
 
Cvijanovićeva smatra da je na današnjem sastanku Kolegijuma za evropske integracije BiH urađen veliki posao i to u potpunosti, a ne parcijalno kako je to do sada bilo.
 
''Imamo mogućnost da na osnovu novousvojenih, definisanih i u potpunosti usaglašenih poslovnika o radu tijela predstavnici svih nivoa vlasti u BiH mogu početi konkretno da se bave svojim poslovima koji su predviđeni mehanizmom koordinacije'', rekla je premijer Srpske novinarima.
 
Kako ističe, otklonjene su sve dileme o učešću predstavnika svih nivoa vlasti. Ona kaže da su se stekle pretpostavke za sve što je do sada urađeno pojedinačno na nivou institucija Srpske, kao što je davanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, sada postoji mehanizam da se sve objedini i u okviru rokova proslijedi Evropskoj komisiji.
 
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da trebaju svi da se uključe u vezi sa izmjenama Zakona o akcizama. On je istakao da bi u aktivnosti vlada Republike Srpske i FBiH u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH trebalo da se uključe Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Savjet ministara BiH i parlament BiH, da bi ova mjera bila sprovedena.
 
''Insistiramo da se i oni uključe u aktivnosti entitetskih vlada u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH jer su rokovi prilično kratki, a krajnji termin je zakazan za 24. mart'', istakao je Fadil Novalić novinarima.
 
On je potvrdio da su učesnici današnjeg sastanka, u skladu sa nedavnim dogovorima iz Banjaluke, potvrdili spremnost za rješavanje pitanja akciza u BiH. 
 
Federalni premijer je rekao da je postignuta i saglasnost među ove dvije vlade da se pruži podrška izmjeni i dopuni Zakona o akcizama BiH u sferi nafte i naftnih derivata, uključujući prvi put i one derivate koji se koriste za pokretanje motornih vozila kao što je bio-dizel, bio-tečnosti, lož-ulje..
 
Takođe, danas u Istočnom Sarajevu je postignuta saglasnost da bude nastavljen rad na balansiranijem pristupu kada je riječ o raspodjeli u vezi sa potrošnjom, s jedne strane, dok je sa druge strane dogovoreno da se uskoro pristupi poravnanju po osnovu PDV-a između Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH.
 
 
 
 
 
Izvor: sarajevo-rs.com
Foto: Agencije

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS