Menu
A+ A A-

Spriječen samoubilački napad u Parizu

  • Objavio:   Redakcija

ajfelov toranj parizSamoubilački napad na Ajfelovom tornju spriječen je, nakon dojave da dvoje mladih muslimana u sklopu ''proslave braka'' želi da se raznese na vrhu tornja u Parizu.

Navodno, mladić i djevojka su željeli da se vjenčaju bez obzira što su premladi i uprkos protivljenju svojih porodica. Planirali su da se mladoženja raznese bombom, a da mlada, kao udovica ''pravog mučenika'' pobjegne u Siriju.

Dvoje mladih muslimana su francuskog porijekla, a prešli su na islam, o čemu je pisao ''Mond''. Slučaju su se vrlo brzo uključili i istražioci. Nakon hapšenja, djevojka je rekla da istraživanje ovog slučaja uništilo njihov ''fenomenalni plan''. 

Mladić je star 20 godina, dok djevojka ima tek 16. godina, a upoznali su se peko portala za muslimane. On je u to vrijeme bio nezaposlen, te je već bio označen kao osoba koja se radikalizovala i koja je mogla biti uključena u terorističke napade.

Nesuđena mlada je hrvatskog porijekla po majci, koja je prešla na islam zajedno sa kćerkom, nakon što je stupila u kontakt sa jednim Marokancem.

U međuvremenu, dvoje mladih se dodatno radikalizovalo. Djevojka je napustila školu, sastajali su se u tajnosti i planirali svadbu.

Dok su tražili nekoga ko bi ih vjenčao povezali su se sa Rašidom Kasimom, reperom, optuženim da stoji iza mnogih terorističkih napada u Francuskoj.

U zamjenu za pripreme za vjenčanje, mladi par morao je da snimi video u kojem se zaklinju na vjernost "kalifatu", odnosno "Islamskoj državi".

Ubrzo se priča o vjenčanju pretvorila u planiranje terorističkog napada na Ajfelovom tornju. Oboje su uhapšeni, a u pretrazi stana nesuđenog bombaša samoubice pronađen je hemijski materijal i 70 grama eksploziva kakav je već korišten u nekim napadima u Parizu.

Iako je riječ o maloj količini u pitanju je vrlo nestabilna i eksplozivna smjesa, vrlo opasna za rukovanje.

 

 

 

 

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Svijet