Menu
A+ A A-

Vodostaji u blagom opadanju

  • Objavio:   Redakcija

una i sana poplaveU Banjaluci vodostaj Vrbasa opada. Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru opada i jutros je iznosio 390 centimetara, a u padu su i nivoi Gomjenice, Miloševice i Puharske, saopšteno je iz gradskog Odsjeka civilne zaštite.

U velikoj mjeri su se povukle i površinske vode u zoni naselja Topolik, Gomjenica, Rakelići, Marićka i Omarska u kojima su, prema izvještajima sa terena, nastala znatna oštećenja na objektima putne infrastrukture.

Iz Odsjeka navode da su prestale padavine na slivnom području rijeke Sane, a s obzirom na povoljne vremenske prognoze očekuje se dalji trend pada svih vodostaja i potpuna normalizacija.

Odsjek civilne zaštite i dalje će kontinuirano pratiti situaciju i u slučaju potrebe predlagati gradonačelniku Prijedora preduzimanje potrebnih mjera.

U Prijedoru su juče proglašene mjere prvog stepena pripravnosti mjere odbrane od poplava koje i dalje ostaju na snazi. One obavezuju sve subjekte zadužene za zaštitu i spasavanje i javna preduzeća i ustanove na području Prijedora da preduzmu potrebne i planirane mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara u ugroženim zonama.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu u blagom su opadanju i niži su za četiri centimetra nego sinoć, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanja.

Vodostaj Une jutros iznosi 408, a Sane 440 centimetara. U ovoj opštini od utorka naveče uključene su prepumpne stanice i na snazi su redovne mjere zaštite od poplava.

Juče ujutro zbog izlivanja Sane za saobraćaj su zatvoreni lokalni putevi Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Vitasovci. Obje rijeke izlile su se iz korita i poplavile poljoprivredno zemljište.

Nivoi bujičnih vodotoka na području grada Bijeljina počeli su da opadaju sa prestankom kišnih padavina, a rijeka Lukavac, koja se izlila u mjesnoj zajednici Donja Bukovica, postepeno se vraća u korito, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za civilnu zaštitu.

Vodostaj rijeke Drine u 7.00 časova iznosio je 230 centimetara na vodomjernoj stanici Radalj, sa protokom od 660 metara kubnih u sekundi i u narednom periodu imaće trend stagnacije. Visina nivoa rijeke Save u 7.00 časova na vodomjernoj stanici Jamena iznosila je 876 centimetara i u protekla 24 časa u porastu je za 130 centimetara.

Na području grada Bijeljine palo je 5,6 litara kiše po metru kvadratnom. Odsjek za civilnu zaštitu, kao i ostale nadležne službe u gradu, prate stanje na terenu i po potrebi će preduzimati planirane mjere.

Derventa: Rast vodostaja, zaplavljene kuće

Vodostaj rijeke Ukrine u gornjem toku od sinoć je u padu, a na području Dervente još je evidentan rast. Zaplavljene su kuće u naselju Јasenci, i Lužanima. Štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu odbranu od poplava.

Prema riječima potrparola Civilne zaštite Republike Srpske, Željka Stojanovića, nivo Ukrine u Derventi tokom noći rastao je 10 centimetara po času. Na terenu su pripadnici vatrogasne jedinice, radnici i mehanizacija preduzeća.

U Srpcu, u naselju Ilići zaplavljeno je 14 kuća, a u dijelovima naselja Gaj i Bajići četiri kuće. Vodostaji ostalih rijeka u Srpskoj su u stagnaciji ili opadanju. Zbog situacije koja je nastala nakon obilnih padavina zasjedala je i Vlada Srpske, koja je procijenila da nema neposredne opasnosti od izlivanja većih vodotoka.

Zadužena je Republička uprava civilne zaštite, kao i nadležni republički organi i jedinice lokalne samouprave da redovno prate stanje na terenu, preduzimaju odgovarajuće mjere, te po potrebi obavještavaju Vladu.

 

 

 

 

Izvor: nezavisne.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS