Menu
A+ A A-

Dodatnih 110.000 KM za Predstavništvo Srpske u Vašingtonu

  • Objavio:   Redakcija

predstavnistva srpske mapaJačanje dolara i Donalda Trampa, navodno su glavni razlozi što Vlada Republike Srpske izdvaja još 110.000 maraka za rad Predstavništva Srpske u Vašingtonu.

Dio para potrošiće se na pokriće gubitaka zbog kursnih razlika, a dio na skidanje sankcija Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, pojašnjava ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje.

Izmjenom odluke o raspodjeli sredstava, budžet kancelarije u Vašingtonu povećan je za 20 odsto pa će šef Predstavništva Obrad Kesić na raspolaganju imati 700.000 maraka.

U Vladi vjeruju da je pravi trenutak za jaču diplomatsku akciju, jer se od nove američke administracije očekuje da ukine sankcije Miloradu Dodiku.

“Nova američka administracija je tek šest sedmica tu od kad su preuzeli vlast. Sasvim sigurno da je potrebno vrijeme i određen period da se uspostavi određena saradnja. Moram istaći zadovoljstvo da je u određenoj mjeri i uspostavljena”, kazao je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Dok ministar uvjerava da je misija ispunila i politička i ekonomska očekivanja, opozicija tvrdi da je svaki dinar uzalud potrošen. U Glasu Amerike pročitali su da je ukupno 30 miliona dolara do sada dato na razna lobiranja.

“Dakle sa ogromnim iznosom tih sredstava koji je potrošen u Sjedinjenim američkim državama predsjednik Republike Srpske je dobio sankcije. Ja bi za sve ovo što se dešavalo u proteklom periodu gospodina Kesića smjenio sa pozicije šefa Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu jer ne vidim koji su to bili rezultati i efekti rada gospodina Kesića”, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Četvorogodišnji mandat Obradu Kesiću ističe ove godine ali on planira da ostane, jer smatra da može mnogo da uradi kod nove Trampove administracije. Iako zbog američkih zakona ne može paralelno da vodi Predstavništvo i svoju firmu koja se bavi konsaltingom kaže da će nastaviti sa odricanjem.Opoziciji poručuje da je budžetski novac trošio savjesno, dok su se oni rasipali na bh. nivou.

“Nisam primjetio da oni imaju isti pristup i nivo prema trošenju tih sredstava na tom nivou. Gdje su oni uskratili bilo koje radno mjesto, gdje su oni uštedili bilo koju sumu novca, gdje su oni pokazali rezultat u smislu svog rada”, komentarisao je Kesić.

Osim predstavništva u Americi sve ostale diplomatske misije imaće isti budžet i ove godine. Najviše para troše kancelarije u Moskvi i Beogradu dok najmanji budžet ima predstavništvo u Izraelu.

Ministar Klokić demantovao je navode da je ono zatvoreno i pojasnio da se prilikom posjete Jerusalimu uvjerio da Arie Livne i dalje uspješno vodi tu diplomatsku misiju. Za osnivanje novih predstavnišatva ove godine predviđeno je 185 000 maraka, a planirano je i jedno na Kipru.

 

 

 

Izvor: atvbl.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS