Raspisan konkurs za međunarodni ''Jahorina film festival 2017''

jahorina film festival plakat 2017Konkurs za međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma ''Jahorina film festival'' raspisan je za takmičarski program festivala, a rok za prijavu filmova je 15. jun ove godine, rečeno je iz organizacije ovog filmskog festivala.

''Jahorina film festival'' je susret velikana savremenog filma, mladih filmskih stvaralaca i studenata režije koji učestvuju u takmičarskom dijelu sa filmovima dokumentarnog i kratkog metra, kao i afirmisanih svjetskih reditelja i glumaca čiji se filmovi prikazuju van takmičarske konkurencije.

Prema riječima direktora festivala Mirka Despića, posebnu draž Festivalu daje to što on predstavlja i susret kultura Istoka i Zapada, različitih škola filma.

Despić ističe da je cilj Festivala da promoviše inovativne umjetnike i umjetničke produkcije, koji svojim izrazom pomjeraju granice u filmskoj umjetnosti, kao i da promoviše princip permanentnog eksperimenta u umjetničkim procesima i praksama.

Ove godine na Festivalu se očekuju predstavnici iz oko 20 zemalja sa više od 60 filmova. Autori će se takmičiti u tri festivalske kategorije - dokumentarni, animinirani i kratki igrani film.

U sklopu takmičarskog programa 11. po redu ''Jahorina film festivala'' biće dodijeljene nagrade ''Zlatni javor'' za dokumentarni film, kratki igrani film, studentski film, eksperimentalni film, animirani film, ekološki film, turistički film i dokumentarni TV film.

Nagrade će biti dodijeljene i za najbolji evropski film, regionalni film, film iz BiH, za "Drugačiji pogled", za najbolju žensku i mušku ulogu, dok će najboljem filmu "Jahorina film festivala 2017" stručni žiri dodijeliti nagradu Gran-pri tog festivala.

On je rekao da je Festival otvoren za javnost, a poznat je po tome što, zahvaljujući činjenici da se filmovi prikazuju i na Televiziji OSM kada i u projekcionim salama, ima najveći broj gledalaca od svih festivala u regionu.

 

 

 

 

Izvor: Agencije

nazad na vrh