Menu
A+ A A-

Vrbas stagnira, Sava u porastu

  • Objavio:   Redakcija

poplave krajina 2017Vodostaj Vrbasa u Banjaluci, nakon jučerašnjeg intenzivnog rasta, u opadanju je, kao i vodostaj na rijeci Vrbanji. U Prijedoru proglašen prvi stepen pripravnosti mjera zaštita od poplava.  

Na hidrološkoj stanici Delibašino selo kod Banjaluke, vodostaj Vrbasa jutros u osam sati i dalje je bio iznad kote redovne odbrane od poplava i to za 67 cm i iznosio je 367 cm.

Stanje u Banjaluci se polako vraća u normalu u većem dijelu grada koji je juče imo probleme sa vodenim bujuicama, jedino je u prekidu putna komunikacija u Karanovcu i za Debeljake, rekao je Slaviša Sandić načelnik odjeljenja za saobraćaj i puteve na vanrednoj konferenciji povodom stanja vodotoka na području grada.

"Voda nije ušla u stambene objekte, mada je bilo pojedinačnih slučajeva da je ušla u pomoćne objekte, rekao je Sandić i dodao da je nivo Vrbasa u stagnaciji.

Portparol Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović izjavio je da je usljed obilne kiše na teritoriji Grada Banjaluke došlo do odrona na putu Priječani-Duboki Potok, a kiša je uzrokovala i odrone u naseljima Priječani, Lauš, Česma i Karanovac u Banjaluci.

On je dodao da su bujične vode uzrokovale probleme u banjalučkim naseljima Šargovac, Pavlovac, Šeher, Motike, Lazarevo, Lovački Bar, a da je zbog vode na kolovozu obustavljen saobraćaj na dionici puta Drugovići-Srbac.

U banjalučkom naselju Dragočaj došlo je do izlivanja rječice Dragočajke, koja je ušla u nekoliko privatnih i poslovnih objekata, ali nije bilo veće materijalne štete.

Prijedor: Proglašen prvi stepen pripravnosti mjera zaštita od poplava

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je danas stanje redovne odbrane od poplava na području grada, s obzirom na to da je vodostaj Sane dostigao 420 centimetara, što predstavlja kritičan nivo vodostaja te rijeke.

Zaključak gradonačelnika o proglašenju prvog stepena pripravnosti mjera zaštite od poplava obavezuje sve subjekte zadužene za zaštitu i spasavanje i javna preduzeća i ustanove na području Prijedora da preduzmu potrebne mjere zaštitepoplave 2017 i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara u ugroženim zonama.

U Čelincu voda je prekinula putnu komunikaciju u mjestu Bojići. Rijeka Јošavka izlila se cijelom dužinom zbog čega su poplavljena najmanje dva stambena i veći broj pomoćnih objekata, potvrđeno je danas iz opštine Čelinac.

Iz Opštine Čelinac su rekli da je zbog izlivanja te rijeke bio u prekidu putni pravac Čelinac-Prnjavor, ali je saobraćaj ponovo normalizovan.

Vodotoci u opadanju

Rječica Lišnja povukla se iz Omladinskog naselja u Prnjavoru, vode ima još malo u Ulici Živojina Preradovića, a magistralni put Prnjavor-Banjaluka od jutros je u funkciji, rekao je šef Opštinskog odsjeka za civilnu zaštitu Zdenko Tupajić.

On je naveo da je i dalje neprohodan put Prnjavor-Čelinac u Kačarama i da jutros ima manjih problema u saobraćanju od Prnjavora prema Srpcu, u Donjoj Ilovi.

"Rijeka Ukrina se izlila na obližnja polja, a put prema Kulašima, koji je noćas bio zatvoren, sada je prohodan. Mjesno područje Prisoji i dalje je u blokadi", kaže Tupajić. On je potvrdio da evakuacije stanovništva tokom noći nije bilo.

Stanje na akumulacionom jezeru Drenova je stabilno

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu u protekla 24 časa porasli su za više od 100 centimetara i na snazi su redovne mjere zaštite od poplava, potvrđeno je za Srnu u lokalnom Centru za obavještavanje. Zbog izlivanja Sane u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Blagaj- Radomirovac i Blagaj-Vitasovci.

Rijeka Una izlila se na poljoprivredno zemljište nizvodno od Novog Grada na lijevoj obali u Hrvatskoj. Vodostaj Une jutros u 7.00 časova iznosio je 382 centimetra, a Sane 404 centimetra.

Nivo Save ima tendenciju rasta

Na području Bijeljine, usljed obilnijih padavina, znatno su porasli vodostaji manjih bujičastih rijeka, dok su vodostaji Drine i Save u granicama normale, s tim što nivo Save ima tendenciju rasta, saopšteno je iz Gradskog odjeljenja za civilnu zaštitu.

Jutros se djelimično izlila rječica Lukavac u Donjoj Bukovici, u zaseoku Bukvari. Ostale rijeke su u koritima, a može se očekivati da tokom dana bude i manjeg izlivanja bujičastih vodotokova.

U protekla 24 časa na području Bijeljine pao je 16,1 litar kiše po metru kvadratnom. Odsjek za civilnu zaštitu, kao i ostale nadležne gradske službe prate stanje na terenu i po potrebi će preduzimati planirane mjere.

Vodostaj rijeke Ukrine na području opštine Derventa u porastu je, a dežurne ekipe Civilne zaštite su na terenu, rekao je za Srnu šef Odsjeka Civilne zaštite Derventa Dragoljub Kukić.

"Vodostaj je u porastu, a pojavljuju se površinske vode u naseljima oko rijeke Ukrine. Prelaz preko mosta u Donjem Detlaku je obustavljen, jer se voda izlila iz korita, a imamo nanose smeća i drveća oko mosta", rekao je Kukić.

Površinske vode su izbile ispod Novog mosta, saobraćaj je obustavljen.

Odsječeno najmanje 17 kuća

poplave zastita 2017

Na području Srpca usljed izlivanja rijeke Vrbas najmanje 17 kuća je odsječeno od puteva, a iz jednog domaćinstva evakuisani su ukućani i stoka, potvrdio je načelnik Civilne zaštite u toj opštini Dalibor Košutić. 

Košutić je rekao da je od puta odsječeno pet kuća u mjestu Stari Martinac, a ukućani i stoka evakuisani su iz domaćinstva koje je zaplavljeno.

"U mjestu Lilić imamo 12 kuća odsječenih od putne komunikacije, a malo fali da dvije od njih budu zaplavljene", naveo je Košutić.

On je rekao da su na području opštine Srbac problem stvorili i bujični vodotokovi, pa su ugrožena naselja Ćukali, gdje je obustavljena nastava u školi, kao i mjesto Srđevići.

"Ti bujični vodotokovi su u fazi smirivanja i tokom dana se očekuje povlačenje tih voda", naveo je Košutić.

On je dodao da Civilna zaštita prati situaciju i pomaže stanovništvu. Na području Prijedora, Sana i bujične vode zaplavile su oko 30 objekata. Vodostaj Sane stagnira i prenutno je 10 centimetara ispod kritične tačke.

Na području Doboja nema većih problema. Iz Civilne zaštite kažu da su sinoć imali nekoliko intervencija, zbog izlivanja bujičnih voda, ali da nije bilo veće štete.

Spasavanje čobana i 700 ovaca iz nabujale Bosne

Pripadnici Civilne zaštite Modriča počeli su jutros spasavanje dva čobanina i 700 ovaca opkoljenih vodom nabujale Bosne u mjestu Dugo Polje na lokaciji Kutlovac.

Samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu u Modriči Željko Terzić rekao je za Srnu da je dojava primljena u 7.00 časova, nakon čega su angažovani Specijalni tim za spasavanje pod vodom i na vodi "Vidre", pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Modriča i Policijske stanice.

Ovčari su iz mjesta Bukovac kod Travnika, a jedan od njih koji je već spasen, Smail Zelkanović kaže da je sinoć u 23.00 časa voda opkolila mjesto na kojem su zanoćili. Akcija spasavanja još traje.

Terzić kaže da je vodostaj Bosne u Modriči u blagom porastu i da trenutno iznosi 200 centimetara. Prema njegovim riječima, kiša trenutno ne pada, a svi putevi su prohodni. Terzić je dodao da su potoci u Modriči noćas nabujali, ali se izlila samo Oteška rijeka koja je u mjestu Oteža zaplavila 10 domaćinstava iz kojih je evakuisana stoka.

Količina padavina u Republici Srpskoj u protekla 24 časa:

Banjaluka 67 milimetara po metru kvadratnom, Doboj 58, Mrakovica 49, Ribnik 42, Zvornik 39, Mrkonjić Grad 30, Prijedor 27. Padavine su uzrokovale probleme u Federaciji BIH.

Rijeka Spreča se izlila na području Gračanice, gdje je prijavljeno i nekoliko klizišta. Stanovništvo nije ugroženo, a iz Federalne uprave civilne zaštite rekli su da je poplavljeno je oko 60 hektara Sprečkog polja.

 

 

 

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Servisne informacije

Radio Sa-RS