Menu
A+ A A-

Od ljeta besplatan wi-fi na srpskim autoputevima

  • Objavio:   Redakcija

autoput srbijaSrbija osigurava program za informacione tehnologije kako bi smanjila deficit tih kadrova, a uvođenjem wi-fija nastoji i dodatno podići standard na novim cestama.

Čak 8.902 ljudi u Srbiji se javilo za program prekvalifikacija za IT zanimanja, kojim Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave namjerava povećati broj mladih informatičkih stručnjaka da bi nadoknadili kadrove koji su na tom tržištu deficitarni.

Veliki interes može se opisati i kao jagma, s obzirom na to da je država osigurala obrazovanje, odnosno obuku, za 100 kandidata u prvoj fazi, te još 900 u dodatnoj fazi, pa ispada da se za jedno mjesto kandiduje gotovo devet ljudi.

Ovaj projekat, piše "Politika", provodiće se u najvećim gradovima Srbije. U Beogradu prekvalifikacije će proći 62 odsto kandidata, u Novom Sadu 24, a u Nišu 14 odsto, a za potrebu za edukacijom u smjeru informatičkih tehnologija.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave došlo je na osnovu istraživanja u saradnji s Infostudom, a koje je utvrdilo da većina od 118 anketiranih IT kompanija sa sjedištem u Srbiji potražuje odgovarajuću radnu snagu.

Manjak edukovanih

Manjak edukovanih radnika proizlazi i iz niskog stepena informatičke pismenosti zemlje. Prema prošlogodišnjem istraživanju Republičkog zavoda za statistiku o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija, računar u Srbiji ima 65,8 odsto domaćinstava, priključak na internet još uvijek nema 35,3 odsto domaćinstava, dok širokopojasni pristup mreži ima samo 57,8 domaćinstava od svih s priključkom.

 

 

 

 

 

Izvor: nezavisne.com

Poslednji put izmenjenosreda, 08 mart 2017 14:07
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com