Menu
A+ A A-

Poplave na zapadu Srpske presjekle puteve, kiša ne prestaje

  • Objavio:   Redakcija

voda presjekla put policijaObilne padavine prouzrokovale su probleme na putnoj mreži u Republici Srpskoj! Voda prijeti i stanovništvu. Vodostaji većih vodotoka u Republici Srpskoj su u porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava, osim Vrbasa u Banjaluci, čiji se nivo na jednoj tački kod Delibašinog Sela popeo na 68 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Dvije kuće su poplavljene, putna komunikacija Banjaluka – Kneževo je u prekidu na ušću Suvog potoka u Vrbas. Vodostaji Vrbasa i Švrakave prijete mještanima Karanovca.

Osim u Karanovcu, do izlijevanja oborinskih voda i bujičnih vodotokova dolazilo je tokom dana i na Pobrđu. U Česmi je ugroženo nekoliko kuća. Kako javljaju čitaoci portala SrpskaCafe, rijeka Dragočajka je na desetak centimetara od izlijevanja u Zalužanima.

Pripadnici Vatrogasne brigade se nalaze na terenu i intervenisaće gdje bude potrebno. U opštini Laktaši voda iz lokalnog vodotoka prekinula je putnu komunikaciju u mjestu Drugovići, a u Čelincu voda je prekinula putnu komunikaciju u mjestu Bojići.

Prnjavor: Odsječeno selo Prisoji

Zbog izlijevanja vode na kolovozu, od 20 časova, u prekidu je odvijanje saobraćaja na magistralnom putu Klašnice – Prnjavor u mjestu Ratkovac. U opštini Prnjavor večeras je došlo do porasta vodostaja riječice Lišnja i kritično je stanje u dvije ulice, jer voda prijeti da uđe u pojedine kuće i u prekidu je saobraćaj u tom području.

Šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Prnjavor Zdenko Tupajić rekao je da je saobraćaj u prekidu u Ulici Živojina Preradovića u Prnjavoru i u Omladinskom naselju u Banjalučkoj ulici.

On je naveo da iako vode ima na pojedinim dionicama magistralnog puta Prnjavor-Banjaluka, ova putna komunikacija je još prohodna. Vodostaj rijeke Ukrine raste, ali je ona za sada u koritu. Prema Tupajićevim riječima, od ostatka opštine Prnjavor odsječeno je selo Prisoji.

''U tom dijelu je 12 kuća, mještani su preduzeli sve potrebne zaštitne mjere da bi sačuvali imovinu, jer se voda kreće prema kućama'', kaže Tupajić.

On je istakao da su opštinski operativni timovi na terenu i prate situaciju, a gdje za to postoji potreba upućeni su kamioni sa pijeskom i vrećama. Dežuraju policija, Dom zdravlja i Teritorijalna vatrogasna jedinica.voda presjekla put

Zbog izlijevanja rijeke Lukavice, u prekidu odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R-465-a, Bušletić –Paležnica u mjestu Porečje.

Teslić: Izlile se rijeke Gračanica i Rajševački potok

Na regionalnom putu Teslić – Tedin Han u mjestu Čečava saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

''Na području opštine Teslić iz korita su se izlile rijeke Gračanica i Rajševački potok, ali objekti nisu ugroženi'', rekao je načelnik teslićke Civilne zaštite Dule Borić. Borić je naveo da je nabujala i rijeka Mala Usora, ali je voda još u koritu koje je puno.

Doboj: Blokiran put Doboj – Stanari

Načelnik Odjeljenja Civilne zaštite u Doboju Slobodan Mićić rekao je da su u toku intervencije na području dobojskih naselja Bare i Paklenica, gdje se čisti korito bujičnih potoka koji su prijetili da ugroze objekte.

Zbog obilnih padavina izlila se voda na regionalnom putu Doboj-Stanari u dobojskom naselju Ljeskove Vode zbog čega se ne preporučuje kretanje ovom dionicom, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske. Iz AMS-a navode da se voda izlila na obje saobraćajne trake u dužini od 100 metara. Na putu Doboj – Modriča zbog vode na kolovozu saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Novi Grad: Una i Sana u porastu

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu, ali voda još ne izlazi iz korita na području ove opštine, potvrđeno je u lokalnom Centru za obavještavanje. Nivo Sane iznosi 326 centimetra, a prepumpne stanice se uključuju kod vodostaja od 340 centimetara, kada na snagu stupaju redovne mjere zaštite od poplava.

Prema mjerenjima u meteorološkoj stanici u Novom Gradu tokom vikenda, od kada kiša sa prekidima pada, izmjereno je 51 litar padavina po metru kvadratnom.

Pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci, širom Srpske su na terenu, prate situaciju i pozivaju građane da prijave sve eventualne probleme – Centru za obavještavanje na broj telefona 121.

Prijedor: Vodostaj Sane ne zabrinjava

Vodostaj rijeke Sane kod Prijedora večeras iznosi 290 centimetara, što je daleko od vodostaja od 420 centimetara kada se u Prijedoru proglašava stanje vanredne odbrane od poplava, potvrdio je Srni Draško Đenadija, stručni saradnik u gradskom Odsjeku Civilne zaštite.

''Kiša polako prestaje i nije takvog intenziteta da bi tokom noći bitnije mogla da promijeni stanje sa vodostajem, te za jutro predviđamo da vodostaj neće preći 350 centimetara tako da opasnosti za Prijedor nema što se tiče mogućih izlivanja vodotoka i poplava'', rekao je Đenadija.

On je dodao i da ohrabruju najave meteorologa da će padavine tokom noći i sutrašnjeg dana prestati, tako da će situacija sa vodostajem biti još povoljnija.

 

 

 

Izvor i foto: srpskacafe.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Servisne informacije

Radio Sa-RS