Menu
A+ A A-

Doživotna robija Prijiću zbog strijeljanja italijanskih humanitaraca

  • Objavio:   Redakcija

hanefija prijic hapsenjeSud u Italiji osudio je danas na kaznu doživotnog zatvora bivšeg komandanta tzv. Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH Hanefiju Prijića. 

Njegov advokat Almin Dautbegović za novinsku agenciju Patria rekao je da je prisustvovao izricanju presude, te da u ovom trenutku može reći samo da će se žaliti na ovu presudu.

Prijić je proveo godinu dana u pritvoru, a Italiji je izručen nakon što je 28. oktobra 2015. godine uhapšen na aerodromu u Dortmundu po potjernici Italije. On je u pritvorskoj jedinici u Dortmundu proveo skoro 120 dana.

U okolini Gornjeg Vakufa, 29. maja 1993. godine ubijena su tri italijanska humanitarca. Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti strijeljani su u jednoj šumi, a njihovo dvoje kolega su preživjeli ovaj zločin, koji je izvršila jedinica takozvane Armije RBiH.

Za ovo brutalno trostruko ubistvo na Kantonalnom sudu u Travniku Hanefija Prijić zvani ''Paraga'' osuđen je na 15 godina zatvora, kao tzv. komandant ove lokalne jedinice.

Prijić je na suđenju do kraja tvrdio da on nije izdao komandu da se humanitarci likvidiraju, ali je rekao kako prihvata presudu. Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u KPZ Zenica, Prijić je pušten na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust.

Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu za Prijićem koji je krajem oktobra 2015. godine uhapšen u Dortmundu na aerodromu prilikom posjete članovima svoje porodice.

 

 

 

 

 

Izvor: Agencije

nazad na vrh

Svijet

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com