Menu
A+ A A-

Predsjednik Dodik na obilježavanju stogodišnjice Topličkog ustanka

  • Objavio:   Redakcija

dodik i vucic toplicki ustanakStotinu godina je prošlo od Topličkog ustanka, jedinog koji je podignut u nekoj okupiranoj državi tokom Prvog svjetskog rata.

Polaganjem vijenaca i odavanjem najviših državnih i vojnih počasti, uz intoniranje državne himne "Bože pravde", počelo je obilježavanje stogodišnjice Topličkog ustanka.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su zajedno vijence na Spomenik topličkim junacima u Prokuplju.

Centralnu državnu ceremoniju predvodi premijer Srbije u prisustvu predsjednika Srpske, predsjednika parlamenta Srbije Maje Gojković, ministara u Vladi Srbije i građana.

Svečanost se održava u Spomen-kompleksu Topličkim junacima u Prokuplju, a prethodno je kraj Spomenika topličkim junacima služen pomen za topličke junake.

Toplički ustanak podignut je protiv bugarske i austrougarske okupacije za vrijeme Prvog svjetskog rata. Podignut je krajem februara 1917. godine i trajao je mjesec dana i to na teritoriji Toplice, Јablanice, Јastrepca, istočnih i srednjih dijelova Kopaonika.

Neposredan povod za njegovo izbijanje bila je mobilizacija koju su bugarske vlasti htjele da izvrše. Srbi su ustali protiv nasilne mobilizacije, bezobzirne pljačke i gušenja svega srpskog.

 

 

 

 

 

Izvor: rtrs.tv

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS