Menu
A+ A A-

Mitropolit Amfilohije: Vratiti Njegoša među Srbe

  • Objavio:   Redakcija

mitropolit amfilohije crnogorskiRiječ je o vrijednoj knjizi, svojevrsnom svjedoku o neumornom trudbeniku i arhipastiru Amfilohiju koju je priredio Jovan B. Markuš, a objavile Mitropolija crnogorsko-primorska i izdavačka kuća „Svetigora“.

Uoči promocije, u Matici su zasjedali članovi Njegoševog odbora na čelu sa predsjednikom, mitropolitom Amfilohijem koji je potom najavio da će do jeseni, a povodom 170 godina od štampanja „Gorskog vijenca“ biti upriličen naučni skup o velikom vladici i piscu Njegošu, a Matica će objaviti i Zbornik radova o Njegošu.

„Ako je već 200. godišnjica Njegoševog rođenja nekako gluvo prošla, makar ovaj drugi datum, a to je ne samo godina štampanja „Gorskog vijenca“, nego i Novog zavjeta, izuzetna je prilika da se Njegoš vrati među Srbe“, najavio je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da Mitropolija crnogorsko-primorska, kao naslednik dela Petra Drugog Petrovića Njegoša, radi u tom pogledu sve što može.

„Tamo su jedni koji nastavljaju njegovo djelo i drugi koji ga osporavaju i proglašavaju za genocidnog pisca, pa je dobro da se o svemu tome kaže našem današnjem pokolenju“, rekao je mitropolit.

Predsednik Matice srpske, profesor Dragan Stanić najavio je da treća sveska Njegoševog zbornika počinje „od danas da se radi“ i da će najveći deo tog obimnog posla biti urađen u ovoj godini.

Akademik Miro Vuksanović ukazao je da poslije Svetog Petra Cetinjskog i vrhovnog srbskog pesnika Njegoša, samo je visokopreosvećenog Amfilohija Radovića vjerujući svijet nazvao vladikom u nekadašnjem značenju tog uzvišenog čina i samo je on dobio zvanje arhiepiskopa cetinjskog.

Svečanost je svojim stihovima posvećenim Njegošu („Nema tajne koju o tebi ne znamo, ali tajnu tvog duha još odgonetamo“) uveličao akademik i pjesnik Matija Bećković.

 

 

 

 

Izvor: iskra.com

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com