Menu
A+ A A-

Dvanaesta Smotra recitatora održana u Palama

  • Objavio:   Milan Ilic

smotra recitatora sarsDvanaesta po redu Smotra recitatora u organizaciji Srednjoškolskog centra Pale, koja je i takmičarskog karaktera, održana je sinoć i večeras u Kulturnom centru Pale.

Na smotri je ove godine učestvovalo preko stotinu recitatora. Profesorica srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru Pale Branka Čugalj Malinić rekla je novinarima da je ova smotra ''okupila mlade oko ljepote pjesničke riječi''.

''Cilj 12. Smotre recitatora jeste ovladavanje javnim nastupom, vježba književne artikulacije glasova, vježbe dikcije i memorije, plemeniti takmičarski duh i bogaćenje rječnika'', rekla je Čugalj Malinićeva.

Profesorica je dodala je ova manifestacija sigurno jedna od važnijih kulturnih manifestacija na području opštine Pale, te da veliki broj mladih koji svake godine učestvuje na Smotri recitatora ne spada u grupu pasivnih, te da im treba dati mogućnosti da se ispolje u onome što najviše vole da rade.

Čugalj Malinićeva je rekla da su od 10. Smotre recitatora uveli novu aktivnost, a radi se o promociji ćirilice i očuvanju srpskog jezika. 

Manifestacija Smotra recitatora počela je sinoć, a prije takmičarskog dijela publici su predstavljeni izvodi iz knjige ''Srpski jezik između nauke i politike'' prof.dr Miloša Kovačevića i ''Osam zabluda o ćirilici'' autora Andreja Fajgelja, srpskog filologa koji radi u Novom Sadu.

Pobjednik prve večeri 12. Smotre recitatora je Lazar Košarac, dok je drugo mjesto pripalo Nini Brčkalo i treće Jeleni Kovač. Na smotri su učestvovali srednjoškolci sa Pala i učenici osnovnih škola ''Pale'', ''Srbija'' i ''Mokro''. 

Žiri su činili protojerej stavrofor Miomir Zekić, profesor srpskog jezika i književnosti Jadranka Pandurević, učiteljica u penziji Tarsa Savić, profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru "Pale" Dijana Granić i učesnik smotri Nataša Lalović, koji su prema riječi Čugalj Malinićeve imali zaista težak posao.

Pored srednjoškolaca i osnovaca na smotri su nastupili i recitatori iz Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama ''Sunce'' Pale i djeca iz vrtića ''Bubamara'' sa Pala.

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Poslednji put izmenjenosreda, 22 februar 2017 22:41
nazad na vrh

Radio Sa-RS