Menu
A+ A A-

Zahtjev za reviziju - Udar na srpski narod Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

ivanic vucic nikolic dodik 2017Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da su odnosi sa BiH, zbog tužbe Bakira Izetbegovića, vraćeni 22 godine unazad i naglasio da je posao Srbije da sačuva mir i stabilnost u regionu, ali i odgovori na tužbu i pobijedi po tom pitanju.

Vučić je na konferenciji za štampu nakon što je održao sastanak sa predsjednikom Srbije Tomislava Nikolića, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, rekao da Srbija ni na jedan način nije doprinijela podnošenju revizije tužbe BiH za genocid i izrazio uvjerenje da tužba neće uroditi plodom.

Premijer Srbije je izjavio da od međunarodne zajednice ne očekuje ni sada da reaguje na pokretanje inicijative o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, niti da kaže ko je krivac za izazvanu situaciju u regionu.

"Kao i obično, ne očekujem ništa", poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. 

Nikolić: Neizvjestan razvoj odnosa u BiH, Srbija uvijek uz Srbe

Neizvjesno je kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose Sarajevo očekuje sa Srbijom, posebno u svijetlu činjenice da Republika Srpska i Srbi nisu učinili nijedan potez kojim bi pokvarili ili destabilizovali odnose u BiH, izjavio je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i istakao da će Srbi u BiH uvijek imati podršku Srbije.

Nikolić je poslije sastanka rekao da vjeruje da će se oni i češće sastajati u budućnosti jer su dovedeni u situaciju da moraju da razmišljaju o sudbini BiH, Republike Srpske i što je najgore, kako kaže, o sudbini odnosa između Bošnjaka i Srba u BiH.

Predsjednik Srbije je dodao da nema kolektivne krivice naroda, ali pojedinačne krivice za svakoga ako je počinio zločin i da Srbija ima istovjetan odnos prema žrtvama i zločincima bez obzira iz kojeg su naroda.

On je rekao da Srbija smatra da sve žrtve zaslužuju pravdu, a njihove porodice istinu, bez obzira iz kog su naroda.

Dodik: Izetbegović "ugasio svetlo" BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je inicijativa o reviziji odluke po tužbi BiH protiv Srbije za genocid akt mržnje Bošnjaka muslimana u Sarajevu prema Srbima i poručio da je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović time "ugasio svijetlo" Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da iza inicijative za reviziju zapravo leži želja da se ukine Republika Srpska, te da Bakir Izetbegović nije Bosna i Hercegovina. Predsjednik Srpske je naglasio da je Izetbegović samo dio institucije u kojoj se nalaze i Srbi i Hrvati i da se ne mogu donositi jednostrane odluke.

"Iza ovog što radi Bakir Izetbetović je samo pet kantona i ništa više", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Međunarodna zajednica da kaže - ovim se ruše institucije BiH

Predsjedavajući predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić izjavio je danas da će narednih dana biti u dnevnoj komunikaciji s rukovodstvom Srbije, kako bi donosili odluke u vezi sa najavom revizije odluke MSP o genocidu.

"Mi se Srbijom ne pokrivamo, ali zajednički hoćemo da radimo i povučemo poteze koji su u interesu srpskog naroda u cjelini", istakao je Ivanić.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: tanjug.rs

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com