Promocija knjige ''Sjećanja na ljude i događaje'' na Filozofskom fakultetu

Napišite komentar

sjecanja kaludjercic plakatMatična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje sutra, 23. februara, promociju knjige ''Sjećanja na ljude i događaje'' autora Pavla Kaluđerčića, koja će se održati u 18 časova u amfiteatru Filozofskog fakulteta na Palama.

O knjizi će govoriti prof. dr Saša Knežević, doc. dr Radoslavka P. Sudarušić i autor knjige prof. dr Pavle Kaluđerčić.  Rukopis Pavla Kaluđerčića, pod naslovom „Sjećanja na ljude i događaje", u suštini je hronika jedne sara­jevske porodice, koju je osnovao Stevo Kaluđerčić, prosvjetni, kulturni i politički radnik s kraja 19. i početka 20. vijeka.

On je došao u Bosnu jula 1883. godine, kada je dobio posao učitelja u osnovnoj školi u Sara­jevu. Bio je član većine onovre­menih prosvjetnih, humanih i kulturnih društava. Pamtimo ga i kao jednog od učitelja zaslužnih za pokretanje popularnog knji­ževnog lista Bosanska vila (Sarajevo, 1885).

Vremenski okvir unutar koga su smješteni likovi i doga­đaji o kojima piše Pavle Kaluđerčić obuhvata period austro­ugarske vladavine, kao i oba svjetska rata. Istovremeno, autor se osvrće i na događaje iz minulog gra­đan­skog rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), komentarišući povremeno i savre­me­na poli­tička i kulturna zbivanja.

Iako je težište na likovima i događajima iz piščeve po­rodice, ovaj rukopis opisuje i stradanja srpskog naroda od kraja 19. vijeka, pa sve do pomenutog građanskog rata.

Stoga se slobodno može reći da je rukopis Pavla Kaluđerčića poten­cijalno još jedna knjiga o Sarajevu, u kojoj su načeta ratna zbivanja iz ne tako davnih devedesetih godina 20. vijeka.

Nadamo se da ćete posjetiti promociju i u svom programu predstaviti knjigu "Sjećanja na ljude i događaje". Zainteresoavni mediji sa učesnicima programa mogu razgovarati prije početka programa od 17.45 časova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh