Menu
A+ A A-

Tri krize - fitilj za Balkan

  • Objavio:   Redakcija

balkan zastavice na mapiEtničke trzavice u Bosni i Hercegovini, zamrznuti sukob Srbije i Kosova i politička kriza u Makedoniji tri su krize koje bi mogle da zapale Balkan, ocjenjuje konzervativni berlinski list Velt.

"Ne možemo trajno živjeti mirno i stabilno u Evropskoj uniji, ukoliko zapostavimo naše zalaganje za demokratiju, stabilnost i bezbjednost na Zapadnom Balkanu", rekao je za Velt socijaldemokrata Mihael Rot, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke.

List, kako prenosi Dojče vele, navodi da se otvaraju pukotine u Dejtonskom sporazumu iz 1995, koji je nakon trogodišnjeg rata konačno donio mir, ali ne i rješenje.

"Srbi, Hrvati i Bošnjaci su zatočeni u komplikovano ustrojenoj zajedničkoj državi, koja ne funkcioniše i koju niko ne vidi kao konačno rješenje", navodi list i dodaje da jedino perspektiva proširenja EU daje nade, ali da u samoj EU za proširenje nema volje.

O Makedoniji, list piše da je osim akutne političke krize muči i hronična blokada Grčke zbog imena.

"Osam godina u Skoplju čekaju na otvaranje pristupnih pregovora. To je tračak nade za ekonomski slabu zemlju u kojoj je 27,5 odsto ljudi nezaposleno. Ali stanje je bezizgledno, a dve godine Makedoniju tresu unutrašnjepolitičke krize. Skandal sa prisluškivanjem, izbornom prevarom, sve jači pritisak na opozicione medije i nezavisne sudije, Vlada koja grabi moć i korupcija - to su najveći problemi", zaključuje Velt, u analizi Sonje Gilert i Borisa Kalnokija.

 

 

 

 

 

Izvor: Agencije

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com