Večeri kineskog filma u Istočnom Novom Sarajevu

veceri kineskog filmaMatična biblioteka Istočno Sarajevo i Katedra za Sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuju ''Večeri kineskog filma'' u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo koje će se održati od 20. do 22. februara 2017. godine, saopšteno je za SarajevoRS  iz Matične biblioteke.

Iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo za SarajevoRS  kažu da će ljubitelji filma imati priliku da pogledaju filmove ''Monah Sjuencang na Budinom putu'', ''Prokletstvo žute harizme'' i ''Crvena stijena''. Filmovi će se prikazivati od 18 časova, a ulaz na projekcije biće besplatan.

Prvi film koji će biti prikaz je film "Monah Sjuencang iz dinastije Tang" i govori o teškom putu kineskog kaluđera Sjuancanga, traženju i širenju budizma prije hiljadu godina. Drugi film je ''Proklestvo žute hrizanteme" reditelja Jimou Džanga.

Iako su ga prethodni filmovi ''Kuća letećih bodeža' i ''Heroj'' okarakterisali kako majstora akcije, ovog puta nešto veći prostor dat je dijalozima i raskošnoj kostimografiji što ne znači da su borilačke scene u drugom planu. 

Spletke na kraljevskom dvoru za vrijeme kineske dinastije Tang u centru su zamršene priče o sukobu carice i cara te njegovim problematičnim potomcima.

U srijedu, 22. februara, biće prikazan film „Crvena stijena". Kineski epski spektakl u kojem je Džon Vu ekranizovao istorijske bitke i spletke koje su izmijenile istoriju kine Kine. Ovaj monumentalni film snimljen je prema istorijskim događajima iz 208. godine koji su popolarizovani u romanu Lua Guanzhonga u 13. vijeku.

Reditelj Džon Vu želio se držati istorije, a većinu scenarija utemeljio je na knjizi 'Hronike Tri Kraljevstva'. Međutim, istovremeno je iz romana izvukao određene zabavne elemente.

U ponedjeljak, 20. Februara, biće dodjeljeni certifikati polaznicima škole kineskog jezika, koji su položili KSK test.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

nazad na vrh