Menu
A+ A A-

Srbija slavi Dan državnosti Istaknut

  • Objavio:   Redakcija

srbija zastava pocasna gardaU Srbiji se danas obilježava Dan državnosti - Sretenje, kada je u Kragujevcu 1835. donijet prvi srpski Ustav - Sretenjski ustav koji je praktično označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.

Ujedno, Dan državnosti se obilježava i kao znak sjećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

Sretenjski ustav proglasio je knez Miloš Obrenović a njegov tvorac bio je Dimitrije Davidović, Srbin iz Austrije. Ustav je sadržao potrebe društva za autokratijom i emancipacijom, kao i potrebu za razbijanjem feudalnih sistema. Sretenjski ustav jedan je od prvih demoktratskih ustava u Evropi.

Dan državnosti slavio se do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918.), zatim je bio ukinut. Do 2001. godine u Srbiji se slavio Dan republike 29. novembar, da bi Skupština Srbije 10. jula odlučila da Sretenje bude Dan državnosti.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a tom prilikom će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovati državnim ordenima 84 ličnosti i institucija, kao i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Državni orden dobiće Srpska akademija nauka i umjetnosti, Matica srpska, Kolarac, Atelje 212, Bitef, Škola naivne umjetnosti u Kovačici, režiseri Zdravko Šotra i Lordan Zafranović.

Sportistkinje Ivana Španović, Ana Ivanović, Jelena Janković, kao i Beograđanin Renato Grbić koji je spasio samoubistva tridesetoro ljudi. Centralna državna svečanost biće održana u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković položiće vijenac i odati počast na grobu vožda Karađorđa, u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milenka Savanovića.

Sretenje kao crkveni praznik

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Sretenje Gospodnje, praznik koji se pada tačno četrdeseti dan od Božića i proslavlja se kao uspomena na dan kada je mali Isus uveden u Jerusalimski hram. Sretenje je praznik koji je od velike važnosti za narod, kaže protojerej Miodrag Pavlović, jer on označava prvi susret Hrista sa ljudima i slavi se kao Bogorodičin i Hristov praznik.

Sretenje Gospodnje je takođe jedan od najsvečanijih događaja i na liturgiji se izgovaraju upravo riječi Simeona Bogoprimca kojima se obratio Hristu.

Crkva na ovaj dan ne propisuje običaje, a u narodu se vjeruje da se susreću zima i ljeto i da je veoma važno koga ćete prvo sresti toga dana, jer se vjeruje da će vam cijela godina biti takva.

 

 

 

 

Izvor: blic.rs

Poslednji put izmenjenosreda, 15 februar 2017 13:45
nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com