Menu
A+ A A-

Više od 6.000 demonstranata zahtijeva ostavku rumunske vlade

  • Objavio:   Redakcija

rumuni protestantiViše od 6.000 demonstranata okupilo se večeras na Trgu Viktorija u Bukureštu tražeći ostavku vlade Sorina Grindeanua, prenosi rumunska agencija Ađerpres.

Demonstranti, koji protestuju već 13. dan, duvaju u vuvuzele i uzvikuju slogane "Ostavka", "Rumunijo probudi se", "Dole vlada Grindeanua", a neki od učesnika nose plastične transparentne na kojima piše "Zabranjeno korišćenje za one sa dosijeima", "Škole i bolnice, ne krivična djela", "Ništa do referenduma, samo ostavka", "Rumunijo, siđi sa staze korupcije", a nose i državne, američke i zastave EU.

Istovremeno, i ispred palate Kotročeni okupilo se oko 1.000 ljudi koji traže ostavku rumunskog predsjednika Klausa Johanisa.

Demonstranti uzvikuju "Ostavka!" i "Dole Johanis", mašući trobojnim zastavama i duvajući u vuvuzele i trube, dok drugi nose transparente s porukama poput: "Želimo ujedinjenje, a ne predsjednika koji stvara podjele".

Protesti u Rumuniji počeli su prije 13 dana, zbog uredbe o dekriminalizaciji pojedinih slučajeva korupcije, koja je u međuvremenu povučena.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Agencije

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com