Volkswagen najveći proizvođač automobila na svijetu

volkswagen znak sarsKompanija Folksvagen je nadmašila kompaniju Tojota, te tako postala najuspješniji prodavač automobila na svijetu. Ovo je prvi put da je njemačka kompanija na liderskoj poziciji.

Tojota je prvo mjesto držala tokom posljednje četiri godine, a u 2016. godini je prodala 10,175 miliona vozila širom svijeta. Ipak, to je manje u odnosu na Folksvagen koji je prodao 10,31 milion automobila.

Ovaj uspjeh je ostvaren uprkos skandalu koji se odnosi na testove emisije gasova, koji je donio brojne tužbe i kazne za VW. Folksvagen obuhvata i Audijeve, Poršeove i Škodine automobile, a u Kini je zabilježio povećanje potražnje za 3,8 odsto.

Takođe, kompanija je napravila uspjeh u Švedskoj, gdje je Folksvagen golf bio najpopularniji novi automobil u 2016. godini. To je prvi put da Volvo nije prvi po prodaji.

Prodaja Tojotinih automobila je porasla za 0,2 odsto, iako je na to uticao pad u američkoj automobilskoj industriji. Dženeral Motors još nije objavio svoje rezultate, ali se očekuje da će biti iza japanske i njemačke kompanije.

GM je bio treći najveći proizvođač automobila u 2015. godini. Na prvom mjestu je bio 2011. godine, kada je Tojotina proizvodnja dobila težak udarac zbog razornog zemljotresa i cunamija u Јapanu.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

nazad na vrh