Promovisana knjiga ''Život i djelo Rista Trifkovića''

Napišite komentar

promocija zivot i djelo rista trifkovica 1Kniževna studija ''Život i djelo Rista Trifkovića'' autora Dušana Zurovca promovisana je u Narodnoj biblioteci u Istočnom Starom Gradu. Knjigu je objavila Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Iz Matične biblioteke je saopšteno da se radi o knjizi u kojoj autor Dušan Zurovac se detaljno osvrće na život i književno djelo koje je stvarao aktivno sve do početka rata u BiH. 

''Književno djelo Rista Trifkovića veoma je obimno i raznoliko. Objavio je pet romana, petnaest zbirki pripovjedaka, dvije književno-esejističke knjige. On ima svoj originalni rukopis i način opservacije teme", rekao je na promociji Zurovac.

Knjigu prati i Trifkovićeva bibliografija, koju je uradila bibliotekarka Matične biblioteke Istočno Sarajevo Miljana Macan, a ona je priredila i prateću izložbu. 

Ona kaže da je Risto Trifković pisao i objavljivao zbirke priča i romane, a svojim književnoteorijskim tekstovima pokrio je sve pisce sa prostora BiH koji su tada stvarali, tako da se može reći da je Trifković i kao urednik, i kao književni kritičar na neki način, oblikovao književnost Bosne i Hercegovine prije građanskog rata.

Direktorica Matične biblioteke Ljiljana Knežević na promociji je rekla da je legat Rista Trifkovića došao kao poklon njegove porodice, a on čini biblioteku sa 1.204 knjige, 60 časopisa i preko 1.000 listova rukopisa, prepiske, isječaka iz novina, izvještaja, ljekarskih nalaza, dokumenata i dopisnica.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh