Menu
A+ A A-

Titov ''Mercedes'' za 3 miliona evra

  • Objavio:   Redakcija

titov mercedes kabrio

Opšte je poznato da je nekadašnji jugoslovenski ''vječni'' predsjednik, drug Josip Broz Tito volio automobile i da je pozamašan broj ekskluzivnih primjeraka raznih marki služio kao maršalovo prevozno sredstvo.

Možda najupečatljiviji su brojni ''Mercedesi 600'', od kojih su najatraktivniji bili kabrioleti, odnosno landauleti, što je naziv za modele koji su samo djelimično prekriveni platnenim krovom.

U vlasništvu SFRJ bila su dva takva primjerka, od ukupno 59 napravljenih. Kuriozitet je to što spadaju u veoma rijetku grupu od svega devet ikada napravljenih landauleta sa šestora vrata.

Nekada su se u njemu vozili predsednici država i njihove supruge. Uz Tita, naravno. Danas se u ovom ''Mercedes-bencu Pulman 600 - landaulet'' može voziti svako ko za to zadovoljstvo može izdvojiti oko tri miliona evra.

Nažalost, ovaj primjerak je prodat još davne 1989. godine, a proizveden je 1971. godine. U periodu poslije Titove smrti do trenutka prodaje korišten je na Brionima za potrebe prevoza veoma važnih zvanica sa pulskog aerodroma do rezidencije.

Uprava Briona je u najvećoj tajnosti prodala ovaj primjerak ''Mercedesa 600'' sa serijskim brojem 001854 inostranom kupcu i od tada je promijenio nekoliko vlasnika, odnosno kolekcionara.

Uskoro bi ponovo trebalo da dobije novog vlasnika. Za prodaju se pobrinula aukcijska kuća ''Tom Hartli JNR'', a nezvanična informacija je da će početna cijena aukcije biti nešto malo manja od tri miliona evra.

Inače, primjerak sa serijskim brojem 001854 pokreće benzinac zapremine 6.332 kubna centimetra, ima automatski menjač, a do sada je ukupno prešao 27.378 kilometara.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: rts.rs / Auto magazin, tomhartleyjnr 

nazad na vrh

Zanimljivost

Radio Sa-RS