Dragan Maca Marinković: Mi smo tragikomični

maca marinkovic predstavaPredstava ''Sunce tuđeg neba'', koja će se večeras održati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, je prošarana presijecanjem sociokulturnih faktora ovog prostora od navika, kulturnih razlika, različitih etničkih osećanja sa pokušajem odgovara na pitanje "zašto smo mi ovakvi, a oni takvi?".

Junak ove priče je ''višenacionalan i multikulturalan'' i kao takav se našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. U pokušaju da se prilagodi novoj sredini, junak ove predstave prolazi kroz mnoštvo situacija, obrtaja i stanja koje idu od euforičnog oduševljenja do neuroze, bijesa i kivnosti.

Konstantno upoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koje će biti obojene zdravim humorom.

Sarajevo-RS: Kakav je duh prošlosti koji nas progoni i tjera da tražimo ''Sunce tuđeg neba''?

Dragan Marinković - Maca: Pa to je neki duh iz doba komunizma, za vrijeme vladavine Tita, kada smo svi živjeli u Jugi, a željeli otići na Zapad da zaradimo koji dinar više. Bilo je super u Jugoslaviji, ali je mnogo ljepše bilo otići i zaraditi, tako da od tad postoji želja za odlaskom sa Balkana. Sve je to bilo zbog turbulentnih vremena koja u principu nisu nikad prestala da budu turbulentna.

Sarajevo-RS: Šta je to komično, a šta tragikomično?

Dragan Marinković - Maca: Predstava je žanrovski tragikomična, jer živimo takve živote, pa jedini smisao je bio odigrati takvu predstavu. Ima u predstavi jedna sjajna replika da li smo komični u svojoj tragičnosti ili tragični u svojoj komičnosti, pa to se nikad ne zna i to je ono što je vječno pitanje sa ovih prostora. Najbolje je da ljudi pogledaju predstavu i tako će shvatiti najbolje u čemu je bit predstave.

Sarajevo-RS: Kome je najviše namijenjena predstava?

Dragan Marinković - Maca: Namijenjena je svima, nema određene starosne granice. Ali ipak, posvećujem je više mladima jer želim da im razbijem iluziju o boljem životu u inostranstvu i razmišljanju kako samo pobjeći odavde. Danas je postalo pomodarstvo za klince, tinejdžere, kao ''Zapad je super'', ali sjedi i čekaj babinu penziju. Cijeli život ''s kafe na kafu'' i čeka kad će doći do Zapada. E baš tebe čekaju. Predstava je namijenja i onima koji su krajem 90tih bili u dilemi da li otići ili ne.

Sarajevo-RS: Da li prvi put igrate u Istočnom Sarajevu i kakvu posjećenost očekujete večeras?

Dragan Marinković - Maca: Drago mi je što ponovo igram u Istočnom Sarajevu, ranije sam nastupao sa predstavom ''Enigmatske varijacije'' ispred Kamernog teatra i ovo je sad drugi put da igram ovdje. Očekujem da će biti dobra posjećenost i da su sve ulaznice rasprodate, te da će publika biti zadovoljna večerašnjom predstavom.

Sarajevo-RS: Kakvi su Vam planovi za naredni period?

Dragan Marinković - Maca:  U narednom periodu, zbog božićnih i novogodišnjih praznika, nemam baš gust termin,  tako da ću u ovom mjesecu odigrati još dvije predstave. U Tivtu sam 25. januara i u Budvi dan kasnije, zatim se vraćam nazad u BiH, gdje 1. februara igram u Tuzli. 

 

Sve ulaznice za predstavu ''Sunce tuđeg neba'' prodate su i večeras se očekuje velika posjećenost u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Predstava počinje u 20 časova.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Posljednja izmjena nedjelja, 15 Januar 2017 11:43
nazad na vrh