Promocija knjige ''200 godina fočanske Jabuke - hronika izgubljenog zavičaja''

promocija knjige gavrila simovica jabuka focaPromocija knjige ''200 godina fočanske Jabuke - Hronika izgubljenog zavijačaja'', autora Gavrila Simovića (1928-1997) biće održana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u četvrtak, 22. decembra, sa početkom u 18 časova.

Knjigu je izdao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, a prema riječima Ranka Skakavca, ova knjiga je rukopis učitelja Gavrila Simovića iz sela Jabuka, nadomak Foče, koji je svoj životni vijek posvetio Jabuci i Jabučanima.

''Gavrilo je uživao veliki ugled kod Jabučana, a nakon što je umro njegov sin je objavio Gavrilov rukopis. Promocija je neobična, jer će na njoj biti i pjesme, gusala i igara sa prostora Jabuke'', rekao je za Sarajevo-RS  Ranko Skakavac, koji će na promociji imati ulogu zdravičara.

Profesor dr. Ranko Popović u rezenciji knjige napisao je da ovaj rukopis predstavlja monografsko djelo u kome autor daje cjelovit pogled na svoj širi zavičaj u jednom dugom vremenskom periodu.

Kako profesor Popović navodi, autor uspostavlja detaljan pregled geografskih prilika i istorijskih perioda, načina života i privređivanja.

Na promociji će govoriti prof.dr Miloš Kovačević i prof.dr Rade Simović. U programu pored gospodina Ranka Skakavca učestvuju i ženska izvorna grupa ''Vojkovćanke'', Zoran Golubović - narodni guslar, Folklorna sekcija Trnovo SKUD-a ''Vojkovići'' i mlada ženska izvorna grupa ''Trnovke''.

Ulaz je besplatan.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Izvod iz recenzije prof.dr Ranka Popovića: „Rukopis pod ovim naslovom predstavlja monografsko djelo u kome autor daje cjelovit pogled na svoj širi zavičaj u jednom dugom vremenskom periodu, uspostavljajući detaljan pregled geografskih prilika i istorijskih perioda, načina života i privređivanja... Životno vezan za te ljude i to vrijeme, autor nije mogao ostati tek hladni svjedok, ali njegova topla, narodski jednostavna i tačna riječ, uz sve svoje neporecive stilske kvalitete, istovremeno je nepotkupljivo istinita..
nazad na vrh