Veče kineskog filma otvoreno “Rijekom Suzhou”

vecekineskogfilmaU prostorijama Art Galerije “G3” u Palama, otvoreno je veče kineskog filma. Prvo veče publika je imala priliku da gleda kineski film “Rijeka Suzhou”.

Bojana Pavlović, šef katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, rekla nam je da je ovo prvi put kako se nešto ovako organizuje na našim prostorima.

“Ovaj put ćemo prikazati tri filma u tri dana, i ovo je prvi put kako prikazujemo kineske filmove na ovim prostorima. Znači tri filma, tri večeri. Poredali smo ih hronološki, jedan iz 2000, drugi iz 2006 i poslednji iz 2016. godine'', rekla je Pavlovićeva.

Prvi film, koji je ujedno prvi film koji je predstavljen paljanskoj publici, govori o načinu života tridesetih godina u Šangaju kako su funkcionisali mladi Kinezi.

Drugi film je “Prokletstvo žute hrizanteme”. Film je klasičniji od ostalih. Više je baziran na kinesku kulturu gdje možemo vidjeti careve, ratove između njihovih provincija.

Dok je treći film “Tih godina”, film za mlade. U filmu je prikazano kako se trenutno živi u Kini, kako izgleda život mladih Kineza u dvadeset i prvom vijeku.
 
Doroteja Klačar, studentica master studija na Katedri za sinologiju ispričala nam je ko je sve učestvovao u organizaciji ove manifestacije.

“Inicijator ove ideje bio je professor Yue Youxi, i u razgovoru s njim, došli smo na ideju da napravimo veče kineskog filma.  Što se tiče biranja filmova, tu su učestvovali studenti sa prve godine, studenti sa mastera i svako veče će biti neko od studenata koji će predstaviti karakteristike filma, ispričati o režiseru, glumcima'', dodala je Klačareva.

Drugo veče, publika će imati priliku da uživa u kineskom filmu “Prokletstvo žute hrizanteme”. Kao i večeras, film počinje u 19:00 u prostoriji Art Galerije ”G3” na Palama.

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Zadnji put promjenjenpetak, 16 Decembar 2016 21:14
nazad na vrh