''Večeri kineskog filma'' na Palama

veceri kineskog filma plakatKatedra za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje ''Večeri kineskog filma'' na Palama od 16. do 18. decembra 2016. godine. Projekcije filmova biće prikazane u Art galeriji ''G3'' svake večeri u 19 časova.

Projekciju filmova otvoriće film ''Rijeka Suzhou'' u režiji Lou Ye, a glavne uloge tumače Jia Hongsheng i Zhou Xun. Film je snimljen 2000. godine, a govori o usamljenom videografu koji vrijeme provodi na prozoru svog stana, nad rijekom Suzhou, izmišljajući priče o ljudima što prelaze preko mosta ili plove riječnim brodovima.

Drugog dana, u subotu 17. decembra prikazaće se film ''Prokletstvo žute hrizanteme'' u režiji Zhang Yimou, a glavne uloge tumače Chow Yun-Fa i Gong Li. Film je snimljen 2006. godine, a radi se o porodici sa kraljevskog dvora, koja je živjela u vrijeme dinastije Tang, a u centru dešavanja su priče i spletke o sukobu carice i cara te sa njihovim problematičnim potomcima.

U Kini tokom 10. vijeka vladala je dinastija Chang na čelu sa carom, koji je se iz rata vraća u zabranjeni grad. Njihovi odnosi sa caricom odavno su nepovratno narušeni što je, uprkos njihovim nastojanjima da se to sakrije, lako vidljivo.

I posljednjeg dana trajanja ''Večeri kineskog filma'' u Art galeriji ''G3'' u nedjelju, 18. decembra, biće prikazan film ''Tih godina'' u režiji Zhang Yibai, a glavne uloge tumače Eddie Peng i Ni Ni. Ovaj film je iz 2014. godine.

Predstavnici Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta na Palama pozivaju sve zainteresovane i ljubitelje filma da svojim prisustvom uljepšaju ''Večeri kineskog filma'', koja se organizuje u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

nazad na vrh