Menu
A+ A A-

Predstava ''Odumiranje međeda'' najbolja na 21. festivalu malih scena i monodrame

  • Objavio:   Miljan Rasevic

odumiranje medjeda predstava kc insPredstava Narodnog pozorišta Užice ''Odumiranje međeda'', po tekstu Branka Ćopića, proglašena je za najbolju predstavu na 21. festivalu malih scena i monodrame održanom proteklih dana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Stručni žiri, koji čine profesor Rade Simović, koji je predsjedavao žirijem, te Ivana Erić i teatrolog Zoran Todorović, donio je jednoglasnu odluku o dodjeli dvije glumačke nagrade, nagrade za najbolju monodramu, specijalnu nagradu i nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

"Kroz Odumiranje međeda već decenijama defiluje sve ono što prepoznajemo iz našeg svakodnevnog života: korumpirana vlast, partijski poslušnici i ''preletači'', sukob roditelja i djece, mito i korupcija, senzacionalistički mediji", saopštio je žiri sinoć u obrazloženju nagrade.

Prema njihovom mišljenju, svi ti društveni fenomeni, sinoć su, kroz igru glumaca Narodnog pozorišta Užice, ogoljeni i prikazani u svom besmislu i beskrupuloznosti. Za najbolju glumicu na festivalu izabrana je Sonja Milojević, za izuzetno odigran lik Diane u predstavi "Tektonika osećanja" Erika Emanuela Šmita, u adaptaciji Dragane Bošković.

Titulu najboljeg glumca na festivalu žiri je proglasio Tihomira Stanića za ulogu u predstavi "Govorna mana" autora i režisera Gorana Marković, a komentar žirija na ovu ulogu bio je da je Stanić iznio ovu predstavu sa lakoćom i manirom prekaljenog glumca i umjetnika.

Za najbolju monodramu izabrana je ''Molitva'', autora Željka Stjepanovića, koja je proglašena za najbolju među ukupno četiri monodrame odigrane na festivalu u Istočnom Novom Sarajevu.

Žiri je rekao da je Stjepanović kroz ovo djelo prikazao novo, nekonvencionalno tumačenje Kočićevog lika i djela, vješto izbjegavajući stereotipe i kroz dobro uobličen dijalog likova koje sam tumači, uspio je da na nov način predstavi velikog srpskog pripovjedača.

Siniša Maksimović autor monodrame ''Četiri suze Lazareve'', rađena po tekstu Zorana Mijaljevića, dobio je specijalnu nagradu festivala za doprinos razvoju monodrame u Republici Srpskoj.

Na 21. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame, održanom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, ukupno su izveden četiri monodrame: ''Pripovetke jednog kaplara'' (Zoran Ćosić); ''Gospod je živ'' (Dragane Bosnić); ''Četiri suze Lazareve'' (Siniša Maksimović) i ''Molitva'' (Željko Stjepanović).

Na festivalu je odigrano i pet kamernih predstava, a radi se o predstavama ''Istina (ne)boli'' (Jelena Kojović-Tepić), ''Hipertenzija'' (Svetislav Basara), ''Govorna mana'' (Goran Marković), ''Tektonika osećanja'' (Erik Emanuel Šmit) i ''Odumiranje međeda'' (Branko Ćopić).

Ovogodišnji festival malih scena i monodrame ponovo je ponudio širok asortiman različitih dramskih žanrova, glumačke igre, tematskih i sadržajnih poruka, kao i odličnu organizaciju.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: Festival malih scena i monodrame (Facebook)

nazad na vrh

Pozorište

Studentsko pozorište: Audicija za prijem …

Objavljeno: 22.10.2017 - 13:40 / Hits:350 puta

Studentsko pozorište iz Pala u četvrtak, 26. oktobra 2017. godine, u Kulturnom centru, održaće audiciju za prijem novih članova i time proširiti svoj trenutni ansambl. Svi zainteresovani kandidati treba da popunjen prijavni obrazac dostave na mail: . do utorka, 24. oktobra. Paljansko pozorište je osnovano kao udruženje građana 2009. godine, a tokom ovog mjeseca proslaviće svoj osmi rođendan. Do sada je odigrano 12 premijera, koje prati veli...

Radio Sa-RS