Menu
A+ A A-

Uspješno okončan projekat ''Pozorištem do svakog djeteta''

  • Objavila:  Jelena Guja

forum teatar''Forum teatar'' iz Istočnog Sarajeva uspješno je realizovao projekat decentralizacije kulture ''Pozorištem do svakog djeteta-svima treba kultura'', koji je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, sredstvima Lutrije Srpske.

Direktor ''Forum teatra'' Vitomir Mitrić izjavio je da je cilj bio da što veći broj djece u Republici Srpskoj pogleda pozorišnu predstavu i učestvuje u kreativnoj radionici sa prezentacijom.

Prema njegovim riječima, ovo je veoma značajno u opštinama u kojima nema pozorišne scene za najmlađe i gdje se pozorišne predstave održavaju rijetko, i projektom je ostvaren cilj jednakog zadovoljenja kulturnih potreba i ostvarenje želja djece i mladih u manje razvijenim opštinama, tako da oni neće zaostajati za djecom i pozorišnom publikom u velikim centrima.

Umjetničkom radionicom i predstavama za djecu u Petrovu završen je jedinstveni projekat decentralizacije kulture u Republici Srpskoj, koji smo prethodno proveli i u opštinama Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Kalinovik i Kneževo”, istakao je Mitrić, koji je koordinator projekta.

On je podsjetio da je u Istočnom Novom Sarajevu, a potom i na Sokocu i Han Pijesku odigrana predstava za djecu ''Kvarna farma'', a pozorišne predstave ''Uspavana ljepotica'' i ''Tri praseta'' sa lutkarskim radionicama za osnovce, učitelje i pedagoge izvedene su u Rogatici, Kalinoviku, Kneževu i Petrovu od 22. do 25. novembra.

“Bila je to sedmica lutkarstva i kreativnog pozorišta, čiji je cilj podsticanje najmlađih i njihovih pedagoga na kreativno stvaralaštvo, uz isticanje stvaralačkih dometa, putem lutkarske umjetnosti i pozorišta”, naglašava Mitrić.

Ovim predstavama, uz mnoštvo lutaka i radionicu različitih vrsta “Papirnog pozorišta” i “Teatra sjenki” glumac Jovan Caran i reditelj Vitomir Mitrić sa asistentima, osim najmlađih polaznika, osnovaca, uključivali su i pedagoge koji će iskustvo stečeno na predstavi i radionici koristiti u vannastavnim aktivnostima sa đacima, a djeci omogućiti da ispolje kreativnost i ostvare potrebu za direktno učešće u kulturnim dešavanjima.

''Ovakav vid decentralizacije kulture, putem pozorišne umjetnosti i predstava za djecu, najmlađima otkriva svijet bajki i mašte na potpuno drugačiji način, a ujedno edukativnim segmentom i pokaznom radionicu lutkarstva za pedagoge, učitelje i nastavnike omogućava uvid u osnove pozorišne umjetnosti i lutkarstva, otkrivajući kako nastaje pozorišna predstava za djecu'', rekao je Mitrić.

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: SRNA

nazad na vrh

Pozorište

Studentsko pozorište: Audicija za prijem …

Objavljeno: 22.10.2017 - 13:40 / Hits:943 puta

Studentsko pozorište iz Pala u četvrtak, 26. oktobra 2017. godine, u Kulturnom centru, održaće audiciju za prijem novih članova i time proširiti svoj trenutni ansambl. Svi zainteresovani kandidati treba da popunjen prijavni obrazac dostave na mail: . do utorka, 24. oktobra. Paljansko pozorište je osnovano kao udruženje građana 2009. godine, a tokom ovog mjeseca proslaviće svoj osmi rođendan. Do sada je odigrano 12 premijera, koje prati veli...

Radio Sa-RS