Američke komedije na programu ''Filmoteke''

filmoteka novembar 2016Na repertoaru ''Filmoteke'' koju organizuje Kinoteka Republike Srpske na Palama, za mjesec novembar ove godine nalaze se tri američke komedije sa kraja 20. vijeka, koje su režirali Vudi Alen, Džejms L. Bruks i Miloš Forman.

Program ''Filmoteke'' biće održan od 29. novembra do 1. decembra u Art galeriji ''G3'' sa početkom u 19 časova, a ulaz je besplatan, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Prvog dana biće prikazan film ''Meci iznad Brodveja'' iz 1994. godine, koji mnogi smatraju jednim od istaknutijih ostvarenja ukupnog opusa Vudija Alena. To je film koji je osvojio 20 nagrada i još 19 nominacija na svjetskim festivalima.

U glavnim ulogama igraju Džon Kjuzak, Dajan Vist, Dženifer Tili, Čez Palminteri i  drugi. Film na vrlo lucidan i duhovit način ispituje odnos umjetnosti, finansijskih i kreativnih uslova njenog nastanka, ali i duboku prirodu pravih umjetnika. Sjajna Dajan Vist, u ulozi glumačke dive, nagrađena je Oskarom za najbolju sporednu žensku ulogu.

U srijedu, 30. novembra, drugog dana, biće prikazana romantična komedija ''Dobro da ne može biti bolje'' iz 1997. godine, u režiji Džejmsa L. Bruksa , sa Džekom Nikolsonom i Helen Hant u glavnim ulogama, za koje je glumački par nagrađen svim najznačajnijim nagradama, uključujući Oskar i Zlatni globus. Film je osvojio ukupno 37 nagrada i 49 nominacija.

U četvrtak, 1. decembra na programu je film ''Čovjek na Mjesecu'' iz 1999. godine. Riječ je zapravo o koprodukcijskom filmu (britansko-njemačko-japansko-američka) koji govori o poznatom američkom komičaru Endiju Kaufmanu, sa Džimom Kerijem u naslovnoj ulozi, za koju je nagrađen Zlatnim globusom.

Kaufman (1949-1984) je bio jedan od najkontraverznijih ljudi svoga vremena i zauvijek će ostati upamćen kao brilijantan komičar i majstor manipulacije, koji je svojim komičarskim stilom mogao da dovede publiku od euforičnog smijeha do ruba plača. Njegov dinamičan i bogat život na filmsko platno prenio je proslavljeni češki reditelj Miloš Forman, nagrađen Srebrnim medvjedom za režiju ovog filma na Berlinskom filmskom festivalu 2000. godine, navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

nazad na vrh