Promovisan ''Ratni dnevnik'' Jeni Ligtenberg

Napišite komentar

ratni dnevnikPromocija knjige ''Ratni dnevnik'' Jeni Ligtenberg održana je sinoć, 23. novembra, u amfiteatru Filozofskog fakulteta na Palama. Promociju je održana u organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo. O knjizi su govorili prof.dr Branko Letić, Željko Grujić, prof.dr Slavko Ždrale i priređivač prof.dr Mirko Šošić.

Jeni Ligtenberg je apotekarka iz Holandije koja odlazi u njoj nepoznate Pale gdje provodi tri godine radeći u ratnoj bolnici Koran. Radeći u bolnici svim svojim bićem se posvetila brizi o ranjenicima. Bila je zadivljena herojstvom, humanošću i etikom srpskih ljekara, navodi se u saopštenju iz Matične biblioteke.

Stekla je prijatelje za cijeli život. Pomagala je nesebično i požrtvovano, boljela ju je patnja srpskog naroda, a još više licemjernost predstavnika međunarodne zajednice koji su manipulisali žrtvama i slali u svijet neetičnu i izvitoperenu sliku ratne stvarnosti, šireći mržnju prema Srbima.

Pored svakodnevnog rada u bolnici, pratila je dešavanja na javnoj sceni. Slala je dopise zapadnim redakcijama, obraćala se na mnoge međunarodne adrese i odlučno protestvovala, kao u vrijeme bombardovanja 1995. godine srpskih bolnica u Palama, Blažuju i Kasindolu od strane NATO-a.

Dragocjena su i njena saznanja o događajima na sarajevskim Markalama, Srebrenici i Srpskoj Krajini, zasnovana na dosada, nepoznatim izvorima i povjerljivim izjavama pojedinih međunarodnih predstavnika, među kojima su bili i njeni zemljaci.

Stranice dnevnika Jeni Ligtenberg predstavljaju vrijedan istorijski dokument o građanskom ratu u BiH. Profesor Mirko Šošić ističe da kao priređivač ima dvostruko zadovljstvo, a to je da se ne zaboravi ružni dio u našim životima i veliku pomoć sagovornika na mnogim mjestima.

''Osjetio sam zadovoljstvo i to mi je vratilo vjeru da postoje ljudi u ovom svijetu globalizacije, interesa, i profita, koji vjeruju u vrijednosti kao što su dobročinstvo, hrabrost, humanost i iskrenost. One vrijednosti koje polako zastarijevaju'' rekao je Šošić novinarima.

''Te osobine su razumjevanje za narod kojeg nikad nije vidjela, jer prvi put dolazi u Pale, razumjevanje mimo onoga standardnog trenda politike u kome su ''Srbi loši momci'', i hrabrost da svoje uverenje provede na licu mjesta. Energiju da skuplja pomoć i dođe ovdje da radi i bude sa nama'', naglasio je Šošić.

Šošić je istakao da Jeni u svom dnevniku ukazuje Srbima i na vrijednosti i osobine koje posjeduju, i da tu ističe porodicu, trepeljivost Srba, hrabrost, kulturu i umjetnost.

Promocija knjige ''Ratni dnevnik Pale'' održaće se širom Republike Srpske.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh