Promocija knjige ''Sjećanja na ljude i događaje'' Pavla Kaluđerčića

Napišite komentar

promicija knjige pavla kaludjercicaMatična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje promociju knjige ''Sjećanja na ljude i događaje'' autora Pavla Kaluđerčića. Promocija će se održati u četvrtak, 24. novembra u 19 časova u amfiteatru Muzičke akademije, na trećem spratu Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, saopšteno je za Sarajevo-RS iz Matične biblioteke.

O knjizi će govoriti prof. dr Božo Krstajić, Branko Perić i autor, prof. dr Pavle Kaluđerčić. Rukopis Pavla Kaluđerčića, pod naslovom „Sjećanja na ljude i događaje", u suštini je hronika jedne sarajevske porodice, koju je osnovao Stevo Kaluđerčić, prosvjetni, kulturni i politički radnik s kraja 19. i početka 20. vijeka.

On je došao u Bosnu jula 1883. godine, kada je dobio posao učitelja u osnovnoj školi u Sarajevu. Bio je član većine onovremenih prosvjetnih, humanih i kulturnih društava. Pamtimo ga i kao jednog od učitelja zaslužnih za pokretanje popularnog književnog lista Bosanska vila (Sarajevo, 1885).

Mada svojim naslovom rukopis upućuje da se u njegovom fokusu nalaze ljudi i događaji svakome je jasno na prvo čitanje da je centralna tema grad Sarajevo, ono Sarajevo, ovo Sarajevo, svako Sarajevo pa i ono koga više nema. Kaluđerčić pripada jednoj povlašćenoj generaciji koja je bar jedan dio svog života mogla u njemu i da uživa, svjesno podsjećajući na mučna vremena ratnih stradanja i postratnih patnji.

Autor nam u svom tekstu imanentno pokazuje kako je grad rastao i kako je opadao." (iz recenzije prof. dr Saše Kneževića).

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh