Menu
A+ A A-

U životu ko cvika, može da se slika

  • Objavio:   Miljan Rasevic

dragomir bojanic gidraNi dvadeset tri godine koliko je prošlo od smrti čuvenog glumca Dragomira Bojanića Gidre čije se replike u vidu anegdota i danas citiraju, uspomena na njega i dalje ne blijedi. Van scene najviše pažnje i ljubavi poklanjao je svojoj kćerki Jeleni i ženi Ljiljani Kontić.

''Halooo! Ovde Žika Pavlović permanentno'', samo je jedna od replika koja većini nas izmami osmijehe na lice, ali i na pravi način čuva uspomenu na legendarnog glumca Dragomira Bojanića Gidru koji je udahnuo dušu liku Žike Pavlovića.

''Vickasta glumčina vedrog duha'', kako su ga opisivale brojne kolege, obilježio je odrastanje mnogih generacija, a i danas novi naraštaji od Vardara pa do Triglava uživaju gledajući ga u neponovljivim rolama. Kada je prije nekoliko godina prvi put nakon građanskog rata u Hrvatskoj emitovana Žikina dinastija, gledalo ju je približno milion Hrvata, oko 977.026, a i pored inicijative, nisu zaživjeli prijedlozi da se ime ovog filma prevede kao Željkovo obiteljsko stablo.

Osim na poslovnom, Gidra je bio i te kako uspješan i na privatnom planu. Njegov život obilježila je velika i burna ljubav sa koleginicom Ljiljanom Kontić, kao i rođenje kćerke Jelene koju je svakodnevno obasipao svojom pažnjom jer, kako je govorio: ''Detetu ljubavi nikad nije mnogo''.

Čuveni Gidra rođen je 13. juna 1933. godine u Kragujevcu, a u najranijoj mladosti život ga je postavio pred najveće izazove, pošto je nakon Drugog svjetskog rata izgubio oba roditelja i ostao siroče. Gidrina majka Novka umrla je od tuberkuloze, a kada je glumac imao devet godina, strijeljali su njegovog oca Jocu koji je bio oficir srpske vojske.

Gubitak porodice nije uspio da slomi njegov duh, pa je u rodnom gradu završio srednju školu za preradu mesa, voća i povrća, a kasnije je u šali ovu obrazovnu ustanovu nazivao i konzervatorijum. Nakon mature, godinu dana radio je u fabrici konzervi Crvena zvezda, ali ljubav prema umjetnosti i sceni bila je jača od svega.

Uz pomoć kolega iz Narodnog pozorišta Kragujevac uspio je da upiše studije dramskih umjetnosti. Iz prvog pokušaja upisao je glumu u klasi čuvenog Raše Plaovića na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Već na prvoj godini studija počeo je da igra u Narodnom pozorištu, a mladom Gidri tada je poverena uloga Mitketa u Koštani.

U tom trenutku, perspektivni umjetnik bio je najmlađi Mitke u istoriji jugoslovenskog pozorišta. Već 1955. godine započeo je filmsku karijeru i to epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića Ešalon doktora M, nakon koje je uslijedio bogati kinematografski opus.

Noseće uloge i značajnije role odigrao je u više od trideset domaćih ostvarenja, a uporedo sa zavidnom karijerom u Jugoslaviji, izgradio je svoje ime i van našeg regiona. Naime, pod pseudonimom Antoni Gidra šezdesetih godina prošlog vijeka snimio je više od deset vestern i akcionih filmova u Italiji, a za ostvarenje Balada o revolverašu reditelja i scenariste Alfija Kaltabijana, koje je premijerno prikazano 1967. godine, dobio je i nagradu.

Za lik partizana Tadije Čemerkića u filmu Radomira Šaranovića Svadba nastalom prema istoimenom romanu Mihajla Lalića, na festivalu u Puli 1974. godine osvojio je Zlatnu arenu. Ipak, najveću slavu i popularnost na prostorima bivše SFRJ zaslužio je ulogom Žike Pavlovića u deset dijelova filma Lude godine, koji je sniman od 1978. do 1992. godine.

 

 

 

 

 

 

Izvor: story.rs

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Film

Radio Sa-RS