Film ''Spomenko na vječnoj straži'' prikazan na ''Prvom kadru''

10 filmski kadarDokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži" autora Mileta Savića, prikazan je danas u Istočnom Sarajevu u okviru takmičarskog programa Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar".

"Ovaj film o najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske urađen je srcem i entuzijazmom, i veoma mi je drago što ga je i publika u Istočnom Sarajevo pažljivo odgledala i toplo primila, kao što je to bio slučaj i sa svim dosadašnjim projekcijama u raznim gradovima", rekao je Savić na konferenciji za novinare.

Mile Savić je istakao da ga pozitivne, ali i veoma emotivne reakcije gledalaca podstiču da nastavi u ovom pravcu koji trasiraju ljudske sudbine.

Novinarima su se predstavili i Nemanja Mladenović iz Beograda, autor filma "Maestro", koji govori o usamljenom i ostarjelom pijanisti, nepravedno zaboravljenom, kao što je i njegova virtuoznost pala u zaborav, te filmski i televizijski reditelj iz Podgorice Radoslav Stanišić, koji se na Festivalu predstavio filmom "Izabranik", zasnovanom na priči za laku noć koju mu je nekad davno isparičao njegov "đed" bivši oficir kraljeve garde.

Stanišić će večeras promovisati i svoju knjigu "Hrastovi koje nikad ne obaraju", posvećenu bardovima crnogorske kinematografije Ratku Đuroviću i Velimiru Stojanoviću.

U popodnevnim časovima na festivalu ''Prvi kadar'' biće prikazan film "Tapavica", autora Milana Todorovića i Ognjena Rakčevića, koji su napravili dokumentarac o Momčilu Tapavici, prvom srpskom osvajaču medalje na Olimpijskim igrama.

Na programu su i filmovi "Skrabl" autora Kristijana Sulsera iz Švajcarske, "Karusel" Luke Popadića iz Srbije i "Cvijeće" Јudite Gamulin iz Hrvatske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

nazad na vrh