Upozorenje
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 396

Predstava ''Zla žena'' privukla veliko interesovanje

zla zena kovacevic fotoPredstavom "Zla žena" Jovana Sterije Popovića, Amaterski dramski studio Matične biblioteke Istočno Sarajevo predstavio se sinoć publici u Istočnom Novom Sarajevu.

Osnivač i režiser ovog studija Zoran Todorović rekao je za Sarajevo-RS portal da je ovo je bila prva javna izvedba ovog studija.

"Djelo Jovana Sterije Popovića je izabrano za prvo predstavljanje, jer je to klasik drame i pozorišta i lijepo ga je uvijek pogledati na sceni", rekao je Todorović i dodao da je ovo blaga ironija i humor sveden na amatersku ali sasvim dovoljnu mjeru.

Todorović je istakao da interesovanje za Amaterski dramski studio glumaca amatera postoji, ali da to samo po sebi nije dovoljno.

On kaže da je neophodno zalaganje glumaca i rad, ukoliko se već odluče biti dio ove priče.

Glumica u predstavi "Zla žena" Milica Kenjić kaže da su se za izvođenje ove predstave spremali od prošle godine.

"Sve naše probe su bile u Dječijoj biblioteci, koja je u okviru Matične biblioteke. Zadovoljna sam odazivom publike kao i našom izvedbom", rekla je Kenjićeva za naš portal.

Osim Milice, u predstavi su igrali i Ana Ignjatović, Budimirka Kenjić, Darinka Kenjić, Miljan Maksimović i Nikola Šehovac. Inspicijent je Marija Đević.

 

 

Foto: Darko Kovačević

 

Predstava ''Zla žena'' prvi put u izvedbi Amaterskog dramskog studija Matične biblioteke

Zla zenaU organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo i u izvođenju Amaterskog dramskog studija Matične biblioteke u subotu, 3. marta 2018. godine sa početkom u 18:00 časova, odigraće se predstava "Zla žena" Jovana Sterije Popovića.

Osnivač Amaterskog dramskog studija Matične biblioteke Istočno Sarajevo Zoran Todorović rekao je za portal Sarajevo-RS da je ovo prva javna izvedba ovog studija, koji je osnovan u saradnji Studija Teatrolog i Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Todorović je pokušao ovim putem da animira mlade ljude nove generacije zaljubljene u teatar i umjetnost uopšte.

"Podrška sredine za sada nije odigrala značajan faktor u razvoju Dramskog studija, ali ja sam uvjeren da će se to promjeniti, u pozitivnom smislu, poslije izvođenja predstave "Zla žena". Riječ je o klasičnom djelu srpske drame i pozorišta, koje je svojim glavnim dijelovima aktuelno i danas, te da će mladi i budući potencijalni glumci ovom izvedbom osvojiti simpatije domaće publike", rekao je Todorović za naš portal.

On ističe da su u pitanju amateri koji nemaju dosadašnjeg većeg iskustva na pozorišnoj sceni, ali da njihov trud, entuzijazam i pozitivan pristup nadoknađuju profesionalne nedostatke.

"Ovo iskustvo će im praktično pokazati koliko su savladali do sada, ali, što je još važnije, koliko je toga tek pred njima ukoliko se nastave baviti ovim plemenitim pozivom, amaterski ili profesionalno", dodaje Todorović.

Todorović se nada da će se u našem gradu vremenom oformiti više ovakvih glumačkih grupa, što će vremenom stvoriti osnovu za kvalitetan domaći pozorišni kadar, u svim segmentima te prijeko potrebne institucije.

Kako kaže, očekuju dobru posjetu i pozitivnu podršku građana i korisnika Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U predstavi igraju Miljan Maksimović, Ana Ignjatović, Milica Kenjić, Nikola Šehovac, Darinka Kenjić i Budimirka Kenjić.

Inspicijent je Marija Đević.

Ulaz besplatan!

 

 

Predstavom "Miki Maus i Mini" oduševili najmlađe

miki maus sokolacPozorištance "Maslačak" iz Bijeljine, u saradnji sa Ustanovom za kulturu "Pero Kosorić" i Narodnom bibiliotekom Sokolac, predstavom "Miki Maus i Mini" koju su sinoć premijerno izveli za 110 mališana predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, još jednom su svojim glumačkim umijećem izazvali oduševljenje najmlađih u Sokocu.

Kako nam je rekla Natalija Stankić koja se amaterski bavi glumom i godinu dana radi u "Maslačku" ovo je posao koje se radi iz ljubavi.

"Djeca su divna publika, mislim da činimo pozitivnu stvar za obrazovanje i kulturu naših najmlađih. Roditelji su steki naviku da vode svoju djecu u pozorište bez obzira na ubrzan način života i okupiranost poslom", rekla nam je Stankićeva i dodala da pozorištance "Maslačak" na repertoaru ima 20 predstava koje izvode širom Republike Srpske, a uskoro će ostvariti saradnju sa Centrima za kulturu po ugovorima.

Prema riječima direktorice Ustanove za kulturu "Pero Kosorić" Irene Šućur, ovo je deveta predstava koju Ustanova zajedno sa Narodnom bibliotekom organizuje za mališane u Sokocu.

"Predstave su prilagođene djeci školskog i predškolskog uzrasta i glumci se uvijek tokom izvođenja trude da pošalju pozitivnu poruku djeci. Nadamo se da ćemo ovako lijepu saradnju nastaviti i u budućnosti", istakla je Šućurova.

Zbog zainteresovanosti velikog broja djece, glumci su izveli predstavu "Miki Maus i Mini" u prostorijama Visoke škole za uslužni biznis.

 

 

 

Foto: opstinasokolac.net

Konkurs za 19. Lut fest u Istočnom Sarajevu

vitomir mitric lutU vrijeme kada se sumira prethodna godina, uspjesi i realizovane aktivnosti, odlučili smo da krenemo u susret novim izdanjima naših tradicionalnih manifestacija i u skladu sa tim, raspišemo konkurs za 19. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest".

Zaokružujući jednu veoma uspješnu godinu, idemo u susret novom Lut festu i novim lutkarskim čarolijama.

Lut fest, 19. po redu, održaće se od 14. do 18. maja 2018. godine u Istočnom Sarajevu, pod motom "Poetika lutkarskog izraza". Moto festivala nas uvodi u svijet lutkarskog teatra koji predstavlja jednu vrstu scenske pozije, a njegova poetika jeste ustvari, onaj najintelektualniji umjetnički izraz koji se ostvaruje kroz lutkarsku igru.

Na taj način, festival daje akcenat različitim žanrovima lutkarskog izraza, ali i istraživačkom procesu u domenu režije, animacije, tehnike izrade lutke, predstavljajući vrhunska lutkarska dostignuća. Kroz poetski izraz različitih oblika lutkarskog pozorišta od ginjil lutke, senke, maske, javajke, grand lutke, do marionete, koja predstavlja fantaziju lutkarskog pozorišta, poeziju i magiju, želimo da otkrijemo tajne lutkarske umjetnosti stvarajući bajkovitu sliku svijeta oko nas.

U okviru festivala planiran je bogat prateći program, koji će ove godine biti u znaku istraživačkog pristupa na svim poljima lutkarske umjetnosti. U skladu sa tim, planirano je održavanje radionice grand ginjol lutke od recikliranog materijala, koju će voditi Zorana Milošaković, animatorka, dobitnica brojnih nagrada za animaciju i glumu, kao i priznanja za izradu lutaka i scenografije za lutkarsko pozorište.

Njen istraživački pristup na poseban način doprinosi modernizaciji lutkarskog izraza, ali i podizanju svijesti o važnosti procesa reziklaže. Pored radionice, u okviru edukativnog segmenta festivala biće održan masterklas na kome će se predstaviti različiti oblici lutkarskog izraza i istraživački procesi u njegovom razvoju.

Posebno je značajno predstavljanje literature i pisanih izdanja, koja potkrepljuju istraživačke procese u okviru lutkarske umjetnosti.

Konkurs festivala

O LUT FESTU

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" održava se od 14.05. do 18.05.2018. god. u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska- BiH. Lut fest je jedna od veoma značajnijih međunarodnih pozorišnih manifestacija u BiH, koja već 18 godina školuje nove generacije pozorišne publike, stvarajući dobru platformu za razvoj kulture cijelog regiona.

Učešće velikog broja lutkarskih pozorišta iz cijelog svijeta, izložbe, radionice, predavanja, promocije i drugi festivalski programi, doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

ORGANIZATOR

Organizator festivala je "Forum teatar", čiji su ciljevi promocija kulture, stvaranje jedinstvenog evropskog kulturnog prostora, očuvanje identiteta, osnovna ljudska prava i eliminacija svih oblika diskriminacije.

NAČIN PRIJAVLjIVANjA

Molimo Vas da nam poštom ili e-poštom pošaljete popunjenu prijavu (obrazac se nalazi na našem sajtu) i sljedeće materijale:

1. kratak tekst o pozorištu (do 900 znakova)
2. kratak opis predstave (do 900 znakova)
3. imena autora, izvođača i ostalih saradnika i učesnika u predstavi
4. pet fotografija predstave (minimalna veličina: 15h10 cm; jpeg 1MB 300dpi)
5. video zapis predstave (DVD ili link)

Priloženi materijali se ne vraćaju.

ADRESA:

Forum teatar (LUT FEST)
Banović Strahinje 5
71123 Istočno Sarajevo
Republika Srpska- BiH

e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

ROK ZA PRIJAVU

Rok za prijavu učešća na festival je 28. Februar, 2018. godine.

USLOVI UČEŠĆA

Festival je malih formi. Na festivalu mogu da učestvuju lutkarska pozorišta sa:

- predstavom koja broji do pet glumaca (Maksimalan broj članova ansambla je sedam)
- predstavom koja je po ideji i režijskoj postavci autorska

Za pozorišta iz inostranstva festival obezbjeđuje smještaj na bazi tri pansiona.
Za pozorišta iz EX JU okruženja festival obezbjeđuje smještaj na bazi dva pansiona.

Pozorišna predstava "Kući" u izvođenju Gradskog pozorišta iz Mrkonjić Grada

25383401 552711751734839 1433273192 o 1Gradsko pozorište iz Mrkonjić Grada, odigraće u subotu 16.decembra predstavu pod nazivom "Kući", sa početkom u 19:00 časova u Kulturnom centru Pale.

Radnja  predstave „Kući“, nastalaje  po dramskom tekstu Ljudmile Razumovske.

Predstave se odigrava u Rusiji i govori o jednom društvenom sistemu. Priča prati djecu,tačnije maloljetnike iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja, koji su zbog nasilja pretrpljenog od strane upravnika pobjegli u potragu za boljim svijetom.

U tom "boljem svijetu" dočekuje ih siledžija koji ih iskorištava za svoje potrebe i na taj načim im pruža priliku da prežive.

Priča se završava tragičnim krajem koji prikazuje najružniju stranu ljudskog života.

Cijena ulaznica je 3.00KM.

 

 

Pozorište ''Jazavac'' izvelo predstavu ''Malo blago''

maloblago1Predstava ''Malo blago'' režiserke Slađane Kilibarde odigrana je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u okviru 22. Festivala maliih scena i monodrame, koji se održava u Istočnom Sarajevu.

Glumci Gradskog pozorišta ''Jazavac'' iz Banjaluke, Nataša Ivančević, Slađana Zrnić i Belinda Božićković su zabavili publiku sjajnom izvedbom ove predstave. Glumica ove predstave, Slađana Zrnić, rekla je da predstava ''Malo blago'' , koju je napisala Elen Marfi, a režirala Slađana Kilibarda iz Zagreba nailazi na mnoštvo komentara, koji su uglavnom pozitivnog karaktera. 

Takođe je dodala da Gradsko pozorište iz Banjaluke ima sjajne glumce, koji će pokušati publici približiti poruku ove predstave.

Pored učešća na mnogobrojnim festivalima, Gradsko pozorište ''Jazavac'' predstavu ''Malo blago'' odigralo je u Zagrebu, Trebinju, Mostaru, Banjaluci, gdje su osvojili najbolje nagrade. Sa ovom predstavom 22. Festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu je završem. Nakon završetka predstave uslijedila je dodjela nagrada učesnicima Festivala, a zatim i svečano zatvaranje.

 

 

 

 

Izveden autorski projekat ''Sudnica'' u Istočnom Sarajevu

aleksandarristanović1Autorski projekat  ''Sudnica'' režisera Aleksandra Ristanovića prikazan je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u okviru 22. Festivala festivala malih scena i monodrame.

Režiser, ujedno i glumac ove predstave, Aleksandar Ristanović, rekao je da je ova monodrama isključivo urađena radi preispitivanja samog sebe, jer je glavna tema bila ''ja u svetu glume'', a cilj ove monodrame je ocjena publike.

Takođe je dodao da "Sudija" predstavlja više likova, tužioca, svjedoka koje on igra i da se nada da će publika biti zadovoljna ovim projektom.

Nakon ove monodrame usljediće predstava ''Malo blago'', koju će odigrati glumci Gradskog pozorišta ''Jazavac'' iz Banjaluke.

 

 

 

 

 

 

"Koštana" odigrana i pred paljanskom publikom

kostana predstava pale sarsNakon sinoćnog "debija" na 22. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Novom Sarajevu, predstava "Koštana" beogradskog "Slavija teatra" predstavili su se večeras i paljanskoj publici, koja je ispunila salu Kulturnog centra do posljednjeg mjesta.

Ova predstava je sinoć naišla i na odličan prijem kod publike u Istočnom Novom Sarajevu, a kako je glumica Vesna Paštrović, koja u predstavi igra Koštanu, rekla novinarima, publika ih je sinoć srdačno dočekala.

"Uvek kada dolazimo ovde iznenadim se kolika je to količina pozitivne energije i "feedback" za sve dobro što uradiš, tako da je uživanje igrati pred vašom publikom", rekla je Patrovićeva ne krijući zadovoljstvo učešćem na Festivalu malih scena i monodrame.

Ona je dodala da su večeras na Palama po 44. put izveli ovu predstavu u kojoj, osim nje, igraju Boško Puletić, Lepomir Ivković i Žarko Stepanov.

Direktor Kulturnog centra Pale Marko Sikima istakao je da se dio Festivala malih scena i monodrame po prvi put održava na Palama i to zahvaljujući Gradu Istočno Sarajevo, koji je, prema njegovim riječima, izdvojio dodatna novčana sredstva za to.

"Trudićemo se da nastavimo sa ovom praksom i narednih godina ukoliko nam to budu dozvoljavale finansije", rekao je Sikima novinarima.

Sikima je dodao da će Paljani i sutra moći da pogledaju predstavu "Dr Feler" sa početkom u 20:00 časova, takođe u izvođenju "Slavija teatra" iz Beograda, a koju je režirao glumac u istoj predstavi Dragan Boža Mihajlović.

Festival malih scena i monodrame svoj život počeo je ratne 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske, a imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst. 

Sredstva za realizaciju Festivala obezbijeđena su putem pokroviteljstva i kroz projekte na konkursima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, grada Istočno Sarajevo, te uz pomoć opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Turističke organizacije Istočno Sarajevo. 

Generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske, a među medijskim sponzorima je i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA. 

 

Šesnaesti Međunarodni festival poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu

program dani poezije festival 2017U organizaciji Forum teatra u Istočnom Sarajevu će se od 12. do 14. decembra 2017. godine održati 16. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, koji je jedinstvena književna manifestacija za djecu na prostoru Republike Srpske.

Iz Forum teatra kažu da je cilj da generacija značajnih i ostvarenih pjesnika za djecu iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije i mladi pjesnici, kojima tek predstoji umjetničko potvrđivanje, kao i pobjednici konkursa, učestvuju zajedno na festivalu slaveći pisanu riječ i književnost za djecu.

"Svojim konceptom i kvalitetom organizacije, kontinuitetom i tradicijom održavanja, postignutim rezultatima i efektima kod djece i mladih, manifestacija prevazilazi sve druge u ovom segmentu stvaralaštva i književnim manifestacijama za djecu", navodi se u saopštenju Forum teatra za Sarajevo-RS portal.

Ovogodišnji festival posvijećen je Jovanu Jovanoviću-Zmaju, jednom od najvećih liričara srpskog romantizma i prvom piscu poezije za djecu u srpskoj književnosti. Festival nosi sibmoličan naziv "Ala je lep ovaj svet".

"Jedna od najljepših pjesama za djecu, koja prikazuje ljepotu prirode, na simboličan način govori o bezbrižnom djetinjstvu, o pravim i iskrenim vrijednostima i na taj način šalje važnu poruku da se potrudimo da pronađemo ono što je lijepo u ovom svijetu i da nas to vodi ka uspješnoj budućnosti i srećnoj porodici o kojoj J. J. Zmaj piše u poemi "Đulići". Tome nas uči i poezija za djecu i lijepa književna riječ", navodi se u saopštenju.

Na ovogodišnjem festivalu će učestvovati pjesnici Dara Sekulić, Ismet Bekrić, Tode Nikoletić, Violeta Jović, Mirko Vuković, Miroslav Kokošar, Jovo Čulić, Branimir Rosić, Boro Kapetanović, Nedeljko Zelenović, mladi pjesnici Ana Babić i Boris Đorem, kao i pobjednici prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg konkursa festivala iz Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Vitine i iz Srbije, odnosno sa Kosova.

Takođe, u okviru festivala biće organizovana Svečana akademija, radionica poezije "Đulići", Riznica za Zmaja, promocije knjige Mirka Vikovića, multimedijalne publikacije "Pesme za decu - Jova Jovanović Zmaj" i proram "Pjesme nagrađenih".

Na Svečanoj akademiji, koja će biti otvorena u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, učestvovaće Dara Sekulić, Ismet Bekrić, Tode Nikoletić, Violeta Jović, Mirko Vuković, Miroslav Kokošar, Jovo Čulić, Nedeljko Zelenović, Boro Kapetanović, mladi pjesnici Ana Babić i Boris Đorem i nagrađeni mladi pjesnici uz muzičko- zabavni program sa Branimirom Rosićem. 

Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulutre Republike Srpske. Generalni medijski pokrovitelj je Radio televizija Republike Srpske. Medijski pokrovitelji su Novinska agencija SRNA, BN TV, ELTA TV i internet portali.

Programi će se realizovati uz tehničku podršku Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. Nagrade za nagrađene obezbjeđuje d.o o. "Turuntaš".

 

program dani poezije festival 2

 

"Koštana" priča o ljudskoj potrebi za slobodom

kostana lukavica sarsPredstava "Koštana" Borislava Bore Stankovića, u izvođenju Slavija teatra iz Beograda, odigrana je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru 22. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame.

Ova predstava važi za dramu srpskog književnika Borisava Stankovića i jedno od najčešće igranih i najradije gledanih komada u srpskim pozorištima. Sadrži mnoge teme srpskog folklora i partrijahalnih običaja koji su bili prisutni u kasnom 19. vijeku.

"Koštana" je velika posveta talentu i slobodi, lik Koštane nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja. Palanka se uvijek nemilosrdno obračunava sa onim što je ugrožava. Koštana pjeva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega.

Režiju je potpisao Velimir Mitrović, a u predstavi igraju Vesna Paštrović, Boško Puletić, Lepomir Ivković i Žarko Stepanov.

Predstava će i sutra biti odigrana u Kulturnom centru na Palama, takođe u okviru Festivala malih scena i monodrame, sa početkom u 20:00 časova.

 

 

 

Građani Istočnog Sarajeva uživali u komediji "Dr Feler"

DR FELERMonodrama "Dr Feler" teatra "Slavija" iz Beograda, u izvedbi Dragana Bože Marjanovića, odigrana je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u okviru trećeg dana Festivala malih scene i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Monodrama je naišla na jako dobar prijem kod publike. Glumac Dragan Boža Marjanović na veoma humorističan način je prikazao današnji odnos između doktora i običnog naroda.

On je za naš portal kazao da u ovom komadu pokušava da odgovori na mnoga pitanja koja se tiču raznih anomalija i devijacija u našem društvu, da želi da utiče na publiku i da ukaže na uticaj medija i istinski vrijedne stvari.

Takođe je dodao da je nastupao sirom regiona, i da mu je ovo prvi put da se predstavi publici našeg grada.

Tokom sutrašnjeg dana očekuje se predstavljanje zbirke pjesama za djecu "Pogodi ko sam" autora Rajka Tanasijevića sa početkom u 13:00h, zatim autorski projekat Stevana Šerbedzije i Mladena Radovanovića "Suvišan čovek" sa početkom u 19:00h i radio-drama "Prah" Đerđa Špira sa početkom u 20:30h.

 

 

 

 

 

Narodno pozorište iz Tuzle izvelo predstavu "Budala na večeri"

budala na veceriPredstava "Budala na večeri" režisera Midhana Kušljugića odigrana je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u okviru Festivala malih scena i monodrame koji se održava u Istočnom Sarajevu.

Glumci JU Narodnog pozorišta "Francis Veber" iz Tuzle, Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Ivana Perkunić Mešalić, Željka Marnić, Siniša Udovičić i Midhad Kušljugić su priredili publici izvanrednu predstavu.

Režiser, ujedno i glumac, Midhan Kušljugić rekao je za Sarajevo-RS da su ovu predstavu igrali od Mostara do Brčkog, Bijeljine, Doboja, a večeras su stigli i u Istočno Sarajevo.

On je dodao da je predstava naišla na odličan prijem kod publike.

Tokom sutrašnjeg dana, u okviru Festivala, od 17:00 održaće se promocija romana "Vojnik ničije vojske" autora Ilije Gajice, u 19:00 monodrama "Dr. Feler" taetra "Slavija" iz Beograda i u 20:30 predstava "Koštana" režisera Bora Stankovića takodje u izvedbi teatra "Slavija" iz Beograda.