Menu
A+ A A-

Novac iz Srbije bez ikakvih kriterijuma podijeljen

vukota govedarica govornica sars2Članovi SDS danas su na sjednici Predsjedništva ove stranke utvrdili kako rukovodstvo Republike Srpske ili, kako ih je predsjednik SDS Vukota Govedarica nazvao, "jedan čovjek i jedna žena", su bez ikakvih kriterijuma, opštinama u kojima vlada SNSD, dodijelili 5 miliona evra.

"Bojimo se da je na snazi ona "crna knjiga" o kojoj je svojevremeno predsjednik Republike Srpske govorio u Banskom dvoru, da Vlada svjesno zaobilazi lokalne zajednice u kojima nije na vlasti SNSD, u prvom redu lokalne zajednice gdje je na vlasti SDS i da taj jednostrani pristup nije dobrodošao", rekao je Govedarica novinarima.

On je istakao da Predsjedništvo SDS podržava incijativu "Kolosa" SDS da se uđe u razgovore, da ministri iz Vlade Republike Srpske ne zaobilaze načelnike iz SDS i da probaju rješavati probleme sa njima.

"Sredstva koja su dodijeljena Republici Srpskoj od strane Vlade Srbije u iznosu od 5 miliona evra mi pozdravljamo i zahvaljujemo se, ali isto tako osuđujemo one koji su ta sredstva raspoređivali, a to su jedan čovjek i jedna žena", tvrdi predsjednik SDS Vukota Govedarica.

Dodaje da SDS misli da je tu napravljen jedan presedan, te da se na takav način sredstva ne mogu dodijeljivati.

 

 

 

 

Govedarica: Dodik nije imao namjeru sprovesti referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

vukota govedarica govornica sarsPredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je danas u Istočnom Sarajevu, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, da su bili u pravu kada su prije dvije i po godine izašli sa stavom i utvrdili da referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH predsjednik Srpske Milorad Dodik neće sprovesti.

Kako ističe, Predsjedništvo SDS u tom trenutku nije moglo da predvidi da će odluka o referendumu, odnosno o komisiji koja je treba da sprovede referendum, biti skrivena u prostorijama Službenog glasnika RS više od dvije godine.

"Još jednom smo zaključili da je to bila prevarantska politika i da nikada nije postojala ozbiljna namjera da Milorad Dodik provede referendum u Republici Srpskoj po pitanju rada Suda i Tužilaštva BiH", rekao je Govedarica novinarima.

On je dodao da je zanimljivo kako je na dan održavanja sjednice, 6. novembra, donešena odluka kojom je predsjednik Republike Srpske od strane Suda BiH upoznat da je bio prisluškivan.

"To ustvari, gledajući Zakon o krivičnom postupku, definiše poziciju da se obustavlja praktično istraga protiv Milorada Dodika što nas dovodi sigurno da logične konstatacije da je na dan, kada je stornirana odluka o referendumu, svakako i zatvoren predmet protiv Milorada Dodika, u slučaju kupovine vile na Dedinju", ističe predsjednik SDS.

Predsjedništvo SDS je osudilo izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je, navodno, rekao da će BiH priznati Kosovo kao nezavisnu državu, ali i podsjetio da je slično uradio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

"Ne treba zaboraviti da je par dana ranije skoro identično rekao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i konstatujemo da takve vrste izjava nisu dobronamjerne. Bez Srba nema nikakve odluke, a to znači da SDS zajedno sa svojim koalicionim partnerima, i u zajedničkim institucijama BiH će u potpunosti braniti interese Srba i sa jedne i sa druge strane Drine", napominje Vukota Govedarica.

On kaže da nema nikakve sumnje da je ta izjava doprinijela jednoj, poluvanrednoj, situaciji.

"Takve vrste izjava osuđujemo imajući u vidu da one remete, ne samo odnose unutar BiH, već i odnose u cijelom regionu. Dobri odnosi između Republike Srpske i BiH definišu jednim dijelom stabilnost cijelog regiona", tvrdi predsjednik SDS.

 

"Od Nemanje svo naše imanje" - predstavljena istorija Srba 1217-2017

epsko stvaralostvo lukavicaČlanovi guslarskog društva "Filip Višnjić" iz Istočnog Sarajevo, u okviru manifestacije "Ogledalo epskog stvaralaštva", izveli su sinoć epski prikaz "Od Nemanje svo naše imanje", te na taj način predstavili istoriju Srba na ovim prostorima od 1217. do 2017. godine.

Profesor na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Darko Đogo rekao je novinarima da je za kulturni život i moralnost suštinsko pitanje vladike Nikolaja Velimorovića iz "Nebeske liturgije" - "Da li su Srbi onakvi kakvi su bili"?

Đogo kaže da "ako ne znamo kakvi smo bili, ne možemo znati ni kakvi ćemo da budemo". Dodaje da, govoriti o guslama i narodnom preadnju, nemanjičkom utemeljenju, predstavlja vraćanje na najbolje obrasce i jevanđeljske vrijednosti.

"Srpski narod treba da temelji kulturni život na onome što jeste po svom duhovnom biću i identitetu", ističe Đogo.

Sekretar Guslarskog društva "Filip Višnjić" Vitomir Arsenić rekao je da je "Ogledalo epskog stvaralaštva" edukativna kulturno-istorijska manifestacija koja ima za cilj da se na jedan ovovremeni način građani, a prvenstveno mladi upoznaju o temeljnim vrijednostima epskog stvaralaštva.

Program sinoćne manifestacije posvećen je obilježavanju 800 godina od osnivanja prve srpske države i predstavlja pokušaj da se kroz guslarsko-scenski prikaz prođe čitava istorija Srba na ovim prostorima.

"Smatram da je značajno da se naša tradicija spasi od zaborava. Isključivo se baziramo na tome da mladi upoznaju epsko stvaralaštvo kroz guslarski izraz, crkveno pojanje i pripovijedanje", rekao je Arsenić.

U okviru pomenute manifestacije organizovani su guslarsko-scenski prikazi "Nebeska liturgija", "Romanijo pjesmom umivena", "Gorski vijenac", "Marko Kraljević", kao i akademija povodom 50 godina rada guslarskog društva "Filip Višnjić" iz Istočnog Sarajeva.

Podsjećamo, Guslarsko društvo "Filip Višnjić" je najstarije guslarsko društvo na prostoru bivše Jugoslavije, osnovano 1963. godine.

 

 

Policija se uključila u potragu za Sonjom Tešanović

sonja tesanovicPolicijska uprava Istočno Sarajevo pozvala je građane koji imaju bilo kakvu informaciju o Sonji Tešanović (55) iz Trnova, čiji je nestanak juče prijavljen, da obavijeste najbližu policijsku stanicu ili pozovu na broj 122.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo rekli su da su članovi porodice Tešanovićeve juče prijavili da je ona u četvrtak, 16. novembra, napustila Javnu zdravstvenu ustanovu u Istočnom Sarajevu, gdje bila smještena zbog pružanja ljekarske pomoći, te da se nije vratila na adresu stanovanja u Trnovo.

Prema izjavi članova porodice, Tešanovićeva je visine oko 170 centimetara, srednje tjelesne građe, ima smeđu dužu kosu, smeđe oči, a na sebi je imala crnu jaknu, crne pantalone i crne čizme, saopšteno je iz PU Istočno Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

PU Istočno Sarajevo obilježava krsnu slavu MUP-a RS

policijska uprava istocno sarajevo tabla sarsPredstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, lomljenjem slavskog kolača u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Palama, obilježiće krsnu slavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Svetog arhangela Mihaila, u narodnu poznatog kao Aranđelovdan, koji se slavi 21. novembra.

Obilježavanjem krsne slave MUP-a Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo će zapaliti svijeće uz pomen poginulim pripadnicima Policijske uprave u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i periodu, a proslava će se nastaviti u prostorijama Uprave u 12:00 časova.

 

 

 

 

 

Skupština grada protiv osnivanja odsjeka ETF-a u Milićima

univerzitet logo pale sarsOdbornici u Skupštini grada Istočno Sarajevo nisu za to da se u Milićima osnuje odsjek Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te su zbog toga zadužili gradonačelnika Vukovića razgovara sa rukovodstvom Univerziteta i prenese njihov stav po tom pitanju.

Gradonačelnik Nenad Vuković u nedavnoj posjeti Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu izrazio je podršku rukovodstvu ovog univerziteta ističući da, kao javna visokoškolska ustanova, ima strateški interes za grad Istočno Sarajevo.

Inicijativa opštine Milići i eventualne aktivnosti u tom pravcu, suprotne su Zaključku Skupštine grada Istočno Sarajevo sa četvrte redovne sjednice kojim se insistiralo od Univerziteta da ne dozvoli izmještanje bilo kojeg fakulteta ili studijskog programa van opština grada Istočno Sarajevo.

Takođe, stav je da se razmotri mogućnost vraćanja određenih fakulteta i smijerova u okvire grada Istočno Sarajevo.

 

 

 

 

 

"Ramer" na području PU Istočno Sarajevo do 3. decembra

ramer 10 automobil1Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo, u periodu od 17.11. do 03.12.2017. godine vršiće se pojačana kontrola učesnika u saobraćaju, automatskim mjerenjem prekoračenja dopuštene brzine kretanja motornih vozila, pomoću radarskog sistema "Ramer 10".

Savremeni radarski sistem omogućava vršenje kontrole brzine vozila bez zaustavljanja od strane policijskih službenika, koji može da mjeri brzinu vozila u više saobraćajnih traka u oba pravca, bez obzira na doba dana i vremenske prilike.

Vozaču koji učini prekršaj evidentiran ovim radarskim sistemom, obavještenje o učinjenom prekršaju dostavlja se na adresu prebivališta, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Policijska uprava Istočno Sarajevo apeluje na vozače motornih vozila da poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno kada su u pitanju ograničenja brzine kretanja. 

 

 

 

 

Teže povrijeđen u udesu kod Mokrog

policija 2 pale sarsNa magistralnom putu Ljubogošta - Cmiljeva Stijena, u mjestu Mokro , opština Pale, 14.11.2017. godine, oko 20,50 časova dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko motorno vozilo marke "VW Caddy" kojim je upravljao M.R. iz Pala i putničko motorno vozilo marke "Kia Sportage", kojim je upravljao R.A. iz Crne Gore.

U ovoj saobraćajnoj nezgodi, vozač u putničkom motornom vozilu "Cady" je zadobio teške tjelesne povrede.

Uviđaj na mjestu saobraćajne nezgode izvršili su policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

 

 

 

Budžet opštine Istočna Ilidža uvećan za 612.810 KM

marinko bozovic skupstina izjavaOdbornici u Skupštini opštine Istočna Ilidža usvojili su danas Nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 6.131.653 KM, što je povećanje za 612.810 KM u odnosui na plan za ovu godinu.

Prema riječima načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića do povećanja budžeta je došlo zbog naplate neporeskih prihoda koji su bili planirani u 2016. godini od strane investitora "Nevesinje putevi", koji je nedavno uplatio 364.000 KM.

Božović je dodao da je opština Istočna Ilidža od firme "Marković invest" koja gradi novu zgradu Bolnice Istočno Sarajevo naplatila 115.000 KM na ime troškova rente i 301.000 KM na ime troškova uređenja gradskog građevinskog zemljišta.

"Sva sredstva koja su naplaćena na osnovu rente i uređenja zemljišta za novu bolnicu biće iskorištena iduće godine u skladu sa ranijim obećanjima za poboljšanje zdravstvene zaštite građana", dodaje Božović.

On pojašnjava da je obračun bio napravljen na 770.000 KM, ali da je opština izašla u susret investitoru i dala mu sve moguće popuste, te da je uplaćeno 416.0000 KM.

Na sjednici je razmatrana i opcija kupovine zemljištra na lokaciji sportskog igrališta u Vojkovićima za potrebe Fudbalskog kluba "FAMOS".

Božović je objasnio da se u nabavku zemljišta ne ulaže 252.000 KM, kako tvrde odbornici opozicije, već 36.000 KM kako se navodi u usvojenoj skupštinskoj odluci.

On dodaje da će, u skladu sa ugovorom koji će se naći pred odbornicima na jednoj od narednih sjednica, strani investitor preuzeti obavezu održavanja sportskog kompleksa i ulaganja u omladinske kategorije.

Protiv Nacrta rebalansa budžeta glasali su odbornici opozicije koji ističu da im ništa nije jasno.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Milica Ristović Krstić kaže da ne zna da li Opštinska uprava dobro pripremi materijale na osnovu kojih se odbornici pripremaju za sjednicu Skupštine opštine, s obzirom na to da načelnik govori nešto drugo.

Krstićeva ističe da nigdje u dokumentu o Nacrtu budžeta nije decidno navedeno koliko je naplaćeno od firme "Marković invest" po osnovu rente i uređenja zemljišta, dok načelnik tvrdi da su ta sredstva na računu.

Ona kaže da je opština iz ovih sredstava planirala samo 50.000 KM za izgradnju parking prostora ispred Bolnice Istočno Sarajevo i pita se kada će i gdje ostatak biti uložen.

"Načelnik kaže da će ostatak sredstava uložiti iduće godine, ali mi ne znamo od čega jer je novac koji je naplaćen rebalansom raspoređen po stavkama", kaže Krstićeva.

 

 

Koncert Željka Joksimovića - novogodišnji poklon OC "Jahorina"

zeljko joksimovic press jahorina sars1Srpski pop-pjevač Željko Joksimović održaće veliki muzički koncert za doček Nove 2018. godine ispred hotela "Bistrica" na Jahorini, a koji je zapravo novogodišnji poklon Olimpijskog centra "Jahorina" za sve posjetioce ove planine.

Joksimović je danas na Jahorini potpisao ugovor o saradnji sa direktorom OC "Jahorina" Dejanom Ljevnaićem i tom prilikom novinarima rekao da mu je drago što će po prvi put nastupiti na našoj olimpijskoj ljepotici.

"Drago mi je što sam ponovo na Jahorini, nisam dugo dolazio i nikada nisam imao koncert ovdje. Siguran sam da će ove godine Jahorina i Olimpijski centar napraviti pravu zimsku, lijepu, razglednicu, koja će krasiti ovu planinu u narednim godinama", istakao je Joksimović.

On je dodao da je srećan što će njegovi sugrađani imati još jednu destinaciju za skijanje i odmor, ali i fenomalni doček Nove 2018. godine, koji on najavljuje u najluđoj noći.

"To su moje impresije po pitanju svega što nas očekuje u noći 31. decembra i jako sam radostan što ću biti deo te manifestacije", istakao je pop-pjevač.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić zahvalio se Joksimoviću što je izdvojio vrijeme da posjeti našu planinu, te podsjetio da je koncert besplatan za sve posjetioce i da očekuje dobru zabavu i odličan provod.

"Pored naših obaveza na pripremanju staza, na organizaciji sistema za vještačko osnježavanje, produžetku sezone, bavimo se i organizacijom događaja na planini. Zato smo se potrudili da dovedemo što poznatijeg i boljeg muzičara", rekao je Ljevnaić novinarima.

On je pozvao sve ljude iz Republike Srpske, FBiH, regiona i Evrope da dođu za Novu godinu na Jahorinu.

Predsjednik Nadzornog odbora OC "Jahorina" Nedeljko Elek dodao je da je menadžment OC napravio dobru sinergiju brenda olimpijske planine, te uz koncert Željka Joksimovića, koji je i sam brend za sebe, te kompaniju "M:tel" kao generalnog sponzora, veliku zahvalnost izrazio i Vladi i predsjedniku Republike Srpske, koji su finansijski pomogli sve dosadašnje projekte.

Direktor za marketing i prodaju kompanije "M:tel" Radmila Bojanić istakla je da je impresionirana time kako OC "Jahorina" posluje i da će ih ova kompanija podržati u narednim projektima.

"Naša kompanija je tržišno orijentisana i osluškuje korisničke zahtjeve, mi smo se odlučili da učestvujemo u narednim projektima OC "Jahorina" i da im budemo podrška u tome", kaže Bojanićeva.

Ona napominje da su osnovne vrijednosti na kojima se zasniva kompanija "M:tel", neprestani razvoj i kvalitet usluga sa širokom paletom, a kako navodi, to su prepoznali i kod rukovodstva OC "Jahorina".

 

Humanitarni koncert "Da li nekad sanjaš san?"

humanitarni koncert da li nekadUdruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice" u saradnji sa "Basics" školom, zajedničkim snagama će realizovati Humanitarni koncert u Istočnom Novom Sarajevu.

Riječ je o humanitarnom i tematski osmišljenom koncertu učenika "Basics" škole pod nazivom "Da li nekad sanjaš san?", koji će se održati u srijedu, 15. novembra, sa početkom u 19.00 časova u prostorijama Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Ulaznice po cijeni od 5 konvertibilnih maraka možete kupiti u prostorijama „Basics“ škole i Dječije biblioteke Istočno Sarajevo.

Sav prihod od prodatih ulaznica ide u fond Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice".

 

 

 

Planirani projekti od novca iz Srbije počinju na proljeće

opstina istocno n sarajevo zgrada sars2U okviru donacije u vidu novčanih sredstva iz budžeta Vlade Srbije koji je uplaćen 13. septembra u iznosu od 11 miliona KM (5,5 miliona evra) biće finansirano nekoliko važnih projekata u gradovima i opštinama Republike Srpske.

Rukovodstvo Republike Srpske u septembru se dogovorilo sa čelnicima lokalnih zajednica u Srpskoj i FBiH, koje su ušle u projekat, o redoslijedu koraka koje treba da preduzmu radi što bolje realizacije projekata.

Najveća donacija u iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka otići će u kasu opštine Istočno Novo Sarajevo, a od tog novca rukovodstvo opštine će da pravi gradski trg i završi sanaciju urušene sportske dvorane.

Prema ranijim najava načelnika opštine Ljubiše Ćosića, gradski trg u Istočnom Novom Sarajevu nosiće ime "Trg Republike Srbije", kao znak zahvalnosti na novčanu pomoć.

Kako tvrdi Ćosić, tender bi trebao biti raspisan za mjesec dana, da bi se tokom zime završile te procedure i radovi počeli na proljeće.

On je naglasio da ne stoje nikakve ucjene iz opština na čelu kojih je kadar "Saveza za promjene" da je novac dijeljen samo onima kojima rukovodi SNSD.

Ostatak novca biće podijeljen gradovima Zvornik (1,2 miliona), Trebinju (milion KM), Brčkom (milion KM), te opštinama Vlasenica (1,5 miliona), Pale (milion KM), Jezero (400.000), Srbac (200.000), Trnovo (200.000), Kostajnica (100.000), Brod (100.000), Prnjavor (100.000), Novi Grad (100.000) i Oštra Luka (100.000).

Opštine i gradovi koje se nalaze u FBiH, a u kojima živi srpsko stanovništvo dobile su ukupno 2 miliona KM, pa je tako Drvaru pripalo 700.000 KM, Bosanskom Grahovu 400.000, Glamoču 400.000, Bosanskom Petrovcu 200.000, Mostaru 200.000 i Bosanskoj Krupi 100.000.

 

 

Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS