Rekonstruisan planinarski dom u Stajni

Napišite komentar

planinarski dom stajna 1Planinarski dom „Stajna“ u vlasništvu Planinarsko-ekološkog društva „Romanija“ iz Pala ponovo je dostupan za sve posjetioce i ljubitelje planinarstva, planine i prirode u našem gradu i regiji.

Uz pomoć koncepta „Via Dinarica“, kroz čiji projekat je UNDP uložio finansijska sredstva, opštine Pale i donacija lokalnih privrednika, ukupne vrijednosti 30.000 KM, PED „Romanija“ konačno je uselilo u rekonstruisani planinarski dom u selu Stajna, opština Pale.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović pozdravio je trud i napor predsjednika društva Radoja Vojvodića i članova ovog društva na velikoj želji da se postojeći objekat nekadašnje osnovne škole u Stajni rekonstruiše i uredi za potrebe  PED „Romanija“, koje postoji skoro 40 godina.

Jugović je istakao da je ovo samo jedan kontinuitet koji je uspostavilo i prethodno rukovodstvo opštine i koje treba nastaviti.

„Naša sredstva su skromna, ali bila su dovoljna da UNDP pristane i pokrene ovu priču. Poželio bih mnogo uspjeha u daljim aktivnostima društva i naravno ono što je najvažnije, da ovaj centar bude na korist i za obuku budućim planinarima“, rekao je Jugović obraćajući se prisutnim na otvaranju doma.

Predsjednik PED „Romanija“ profesor Radoje Vojvodić rekao je da su od jedne stare škole koja je bila u lošem stanju uspjeli napraviti savremeni, funkcionalni, objekat za potrebe planinarskog društva i planinara.

Vojvodić je istakao je PED „Romanija“ jedno od rijetkih koje se može pohvaliti da ima svoj objekat, zemljište, stijene za nastavni centar, koji se nalaze u posjedu društva i njihovo korištenje nije ograničeno.

Ispred koncepta „Via Dinarika“ prisutnima se obratio Novak Đogo, koji je rekao da mu je drago što je PED „Romanija“ prepoznato kao uspješno i što je ovaj projekat ocijenjen kao uspješan.

On je izrazio nadu da će u budućnosti biti novih prilika za saradnju sa ovim društvom.planinarski dom stajna sars

Jedan od osnivača PED „Romanija“ Pale Aco Đurašković je, zajedno sa Novicom Kablarom i Borom Kujundžićem 1979. godine, započeo jednu  lijepu planinarsku priču i osnovao PED „Romanija“.

Đurašković je rekao je da je izuzetno ponosan što je ovo društvo dobilo savremeni i funkcionalni dom.

Na današnjoj svečanosti otvaranja rekonstruisanog doma prisustvovali su i predstavnici Planinarskog saveza Republike Srpske i Crne Gore.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović naveo je da mu je izuzetna čast što je danas na romanijskom platou prisustvovao otvaranju rekonstruisanog doma, te poželio još mnogo godina uspješne saradnje sa planinarima iz Republike Srpske i Pala.

„Savez, tradicionalno, ima dobru saradnju sa PED „Romanija“ i nadam se da će ta saradnja biti još bolja, uspješnija i koordinirana od strane dva saveza. Čestitam im na trudu i entuzijazmu, i želim da ga koriste u zdravlju i veselju“, poručio je Bulatović okupljenim ispred doma u Stajni.

On je poručio da se nada da će planinari nastaviti sa dobrim druženjem i da će imati još dosta tema oko kojih će moći sarađivati.

Bulatović je u znak pažnje ispred Planinarskog saveza Crne Gore predsjednik PED „Romanija“ uručio sliku panorame planine Durmitor, koju je nazvao „direktorom svih planina“.

Ovaj objekat je prvobitno izgrađen 1952. godine i namijenjen je za potrebne seoske osnovne škole, a danas je funkcionalni objekat opremljen sa 40 kreveta, salom za sastanke kapaciteta 60 mjesta, kao i preko 4.500 kvadrata površine za kampovanje.

 

 

Posljednja izmjena subota, 19 Avgust 2017 16:44
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh