Menu
A+ A A-

Hram Preobraženja Gospodnjeg proslavlja krsnu slavu

  • Objavio:   Redakcija

hram preobrazenja gospodnjeg sarajevoHram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu danas proslavlja slavu hrama Preobraženje Gospodnje, koje će početi u 9:00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije.

Tradicionalno, kao i svake godine, u ovom svetom hramu u sarajevskom naselju Pofalići, okupi se veliki broj pravoslavnih vjernika i sveštenika, koji prisustvuju liturgiji, a potom i slavskom obredu i litiji.

Po završetku obreda, slavlje se nastavlja u porti hrama gdje se održava narodno veselje uz hranu, piće i muziku.

Ove godine kum Hrama je Srpsko humanitarno udruženje „Dobrotvor“, odnosno svaki član ovog udruženja.

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu već godinama njeguje dobru saradnju sa ovim Udruženjem, te su od prošle godine pokrenuli javnu kuhinju u kojoj se svakog dana pripremi oko 100 obroka.

Ovogodišnja proslava slave hrama Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu organizuje se i uz pomoć institucija, kumova hrama, načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiše Ćosića i porodice Dodik, kao i priloga vjernika.

Ovaj sveti hram jedan je od mlađih crkava u mitropoliji dabrobosanskoj, sagrađen je 1940. godine od priloga pravoslavnih Srba Parohije dolačke i brojnih vjernika iz drugih parohija.

Osveštan je 8. septembra iste godine u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Gavrila, mitropolita dabrobosanskog Petra, nekoliko episkopa, sveštenika i oko 50.000 vjernika.

Dva puta je zatvaran i skrnavljen, a u periodu od 1941. do 1945. godine zatvorila ga je vlast Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a sveštenike protjerala.

U posljednjem ratu, hram je bio opljačkan.

Hram je obnovljen 1995. godine dolaskom nadležnog paroha i parohijana, a tada je postavljena instalacija, završeno oslikavanje hrama, obnovljena zidna ograda i očišćena fasada.

nazad na vrh

Radio Sa-RS